Eminem - Berzerk ayrıntılı inceleme - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

22 Şubat 2014

Eminem - Berzerk ayrıntılı inceleme

   
Merhaba arkadaşlar. Bir analiz ile daha karşınızdayım. Berzerk şarkısı MMLP2 nin en önemli şarkısı olma niteliğini taşıyor bu yüzden her verse'ü ayrı ayrı inceledim. Yazı kesinlikle alıntı veya çeviri değildir. Tamamen bana aittir. 

Berzerk şarkısı, MMLP2 albümünün tanıtım şarkısıydı. Bu yüzden çok ilgi çekti, çok dinlendi beğenildi. Eminem sevmeyenlerin bile ağzına dolaştı şarkı. Çünkü şarkının yapısı herkesin dinleyebileceği tarzda. Ayrıca rock severlerin de ilgisini çekti. Çünkü şarkının beat'i rock müzik de içeriyor. Ve eskilerin efsane rock şarkısı The Stroke'un beat i sample olarak kullanılmış.

Şarkı pek çok yerde kullanıldı. Youtube Müzik Ödüllerinde giriş şarkısıydı. Hatta MMLP2'nin aday olmadığı Grammy ödüllerinin tanıtım videosunda bile kullanılmıştı. Şarkının nakaratına her yerde rastlayabilirsiniz. Oldukça popüler oldu. (MMLP2'nin Grammy ödüllerine aday olmasının sebebi geç çıkmasıdır. Kurallara göre Ekim sonrası çıkan albümler sonraki yılın ödüllerine aday gösterilir. Yani Eminem neden Grammy'ye katılmadı demeyin.) Beats'in yeni Studio kulaklığının tanıtımında da Berzerk teaser'ı kullanıldı. 

Klipte yer alan uzun sakallı amcamız Rick Rubin. Efsanevi prodüktör. Beastie Boys'un yükselmesini sağlayan ve sayısız efsane isimle çalışmış müthiş bir prodüktördür. Rick Rubin'in kariyerini ve başarılarını anlatmaya sayfalar yetmez. O yüzden Wiki sayfasından okumanızı rica edeceğim. Zira konumuz Berzerk.

Rick Rubin, şarkıya müthiş bir hava katmış. Stratch'i rock müzik ile o kadar harika bir şekilde harmanlamış ki şarkıyı sevmemek elde değil. Açıkçası Berzerk'i beğenmeyen birisini görmedim henüz. Dediğim gibi şarkı herkesin dinleyebileceği tarzda.

Şarkıda Eminem'in kullandığı ses tonu ve söyleyiş tarzı Shady kimliğini hatırlatıyor bize. Ayrıca sarı saçla göründüğü ilk klip olma özelliğini de taşıyor. 

Şarkıda önemli göndermeler bulunmakta. Öyle ki Eminem, kendi şarkılarına bile gönderme yapmış. 

2002'de Eminem: "Let your hair down, and SQUARE DANCE with me." 
2013'te Eminem: "Let your hair down and (go ) "

2002'de Business şarkısında : " ‘til we grow beards, get weird." 
2013'te  şarkısında: "Grow your beard out, just weird out.

Bunlar belki de çoğu kişinin farkında bile olmadığı göndermeler.

İlk verse'de hemen görüyoruz ki şarkı  tarzını yansıtıyor ve stratch içeriyor bol bol. En başında söylediği bu sözlerle ( "Let's take it back to straight hip-hop and start it from scratch." ) Shady'nin geri döndüğünü açıkça söylüyor. "Hadi asıl hip-hop a geri dönelim ve stratch ile başlayalım."

Ayrıca "Eski usül Slim'i geri getirin!" şeklinde bir sözü de var Eminem'in. ("Let's bring it back to that vintage Slim, bitch!")

2. verse'de şöyle bir yer var. "Yes siree 'Bob', I was thinking the same thang." Bob, Kid Rock sahne adını kullanır. İlginç kişiliği ve rap ile heavy metalrock ve funk müzik türlerini kaynaştırmasıyla tanınır. Bob, 2013'te Billboard Ödülleri'nde yaptığı bir konuşmada hip-hop ın ölüyor olduğunu söylemektedir. Eminem de Berzerk şarkısında Bob'ın söylediği şeye tamamen katıldığını söylüyor ve Bob'a destek çıkıyor. Ayrıca klipte Bob'ı (Kid Rock'ı) görebilirsiniz. 

3. verse'de üç önemli nokta var. Birincisi. "They say that love is powerful as cough syrup in styrofoam."

Tipik Shady. Bu kısım Lil Wayne'e gönderme içeriyor. Lil Wayne şarkılarında öksürük şurubunu ve polistirenin sesini çok sevdiğini söyler durur. Eminem bu kısımda "aşk" kavramıyla dalga geçiyor ve Lil Wayne'e de gönderme yapıyor. (Ayrıca Recovery albümündeki Won't Back Down şarkısında da Eminem, Lil Wayne'in öksürük şurubunu seviyor olması durumuyla dalga geçmektedir.)



İkincisi. "All I know is I fell asleep and woke up in that Monte Carlo."  Monte Carlo klasikleşmiş bir araç modelidir. Bu kısım Future adlı rapper'ın bir şarkısındaki nakaratta yer alan "I woke up in a new Bugatti." sözlerine gönderme niteliği taşıyor. Ayrıca Stan klibinde Stanley'nin sürdüğü araba bir Monte Carlo'dur. Eminem bu kısımda kendi şarkısı olan Stan ile dalga geçiyor aslında.


Üçüncüsü; Lamar ve Kardashian kelimelerini duyuyoruz. Belirtelim hemen, bradaki Lamar, Kendrick Lamar değil, Kardashian ise Kim Kardashian değil. Khloe Kardashian'dan bahsediliyor ve Lamar ise Khloe'nin eşi Lamar.  

"Sorry yo, we done both set the bar low." Bu kısımda Eminem, eski albümü Recovery'nin kalite çıtasını düşürdüğünü anlatmak istemiş ancak çoğu kişiye göre Recovery oldukça iyi bir albüm. Bunu Eminem'in kendi işlerini hiçbir zaman beğenmemesine bağlayabiliriz.

"Oh, Marshall Mathers, shithead with a poppy mouth, get the bar of soap." Burada Eminem, eski küfürbaz bok kafa geri döndü, ağzıma tıkmak için sabunlarınızı hazırlayın, diyerek Shady döndü mesajı veriyor. (Yurtdışında küfür eden çocukların ağzına bizdeki gibi acı biber değil sabun konulmaktadır.)

Yazımız bu kadar. Umarım beğenmişsinizdir. Lütfen paylaşmayı ihmal etmeyin. Desteklerinizle büyüyoruz. Beğendiyseniz yorumlarınızı eksik etmeyin. Teşekkürler. Ben Emin... Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.


twitter.com/NomadCRY (Kişisel hesabım. Benzer paylaşımlar için takip edebilirsiniz.)
twitter.com/EminemTurkeyBlg (Blogumuzun Twitter adresi.)



     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder