Tech N9ne Hakkında Her Şey (Gerçek bir hip hop adamı) Albüm incelemeleri dahil - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

2 Temmuz 2014

Tech N9ne Hakkında Her Şey (Gerçek bir hip hop adamı) Albüm incelemeleri dahil




"Birlikte iken güçlü bir topluluğuz..
Ortak zihinler, vücutlar ve ruhlar..
İnancımızdan dolayı,
Ne şeytanın girişine izin var,
Ne de bizi güçsüz düşürmenize..
Ve bu aşk ile (Tech N9ne aşkı),
Gücümüz birleşince,
Bizler canınızı sıkmaya devam edeceğiz..
Ben bir Technician'ım,
Tüm kalbimle,
Yaşarken ve ölüyken.."



Bu da ne mi diyorsunuz? Tech N9ne fanlarına Technician denir. Technician normalde teknisyen demek ancak teknisyen kelimesi işte böylesine ilginç bir şekilde harika bir isme dönüşebiliyor. Yukarıdaki satırlar ise Tech N9ne'ın "All 6's And 7's" albümündeki The Pledge skit'inden. Pledge, ant içmek demektir. Bazıları var ki Tech N9ne'ı deli gibi seviyor. İşte tam onlar için olmuş bu. Böylesine bir ant satırlarına sahip olan tek sanatçı da Tech N9ne...

Evet geldik Tech N9ne bölümünün açılış yazısına. Size bağımsız rapper lar arasında en iyisi, en başarılısı ve açık ara en çok satanı olan Tech N9ne'dan bahsedeceğim. Flow katili, kafiye ustası, flex manyağı ve hip hop'a en çok emek veren rapper lardan birisi o. Tech N9ne'ı sevmeyen neredeyse yok. Mesela onun en büyük özelliği de bu. Adamı sevmeyen nefret eden kesim çok az. Dinleyen mutlaka beğeniyor. 

Bu yazıda Tech N9ne'ın hayatından albüm satışlarından, şarkılarından vs. bahsedeceğim, kısacası onla ilgili çoğu şeyi öğreneceksiniz. Ancak sizden ricam şu, bu yazıyı tam üç haftada yazdım belki de daha fazla. Tek tek tüm albümleri dinledim araştırdım notlar tuttum müthiş bir emek var arkadaşlar. Yazı aslında gördündüğü kadar uzun değil çok fazla resim olduğundan uzunmuş gibi duruyor sadece ayrıca beni biliyorsunuz yazılarımda sıkmam adamı. Kısacası emeğe saygı gösterip yazının tamamını okursanız sevinirim. Hele ki Something Else albümündeki her şarkıyı tek tek inceledim orada büyük bir emek var. 

Öyleyse başlayalım. Yazıda hangi şarkılarla Tech'e başlayacağınıza dair öneriler mevcut. Hani soruyorsunuz ya hangi şarkılarını dinleyeyim diye, işte tam o sorulara cevap niteliğinde. Ben yeni dinleyiciler için favori şarkıları seçtim her albümde. Böylece Tech'e kısa sürede alışacaksınız. Ayrıca bu yazının tek bir yerini çalıp kendi sayfasında paylaşan olursa onun ben amına koyim. 


Dipnot: Tech N9ne'ın tüm şarkılarını buradan indirebilirsiniz. Torrent kullanımı anlatımı

Tech N9ne'ın tüm albümlerini tek seferde indirmek için önce buraya tıklayın. uTorrent programını indirin. Normal program/oyun kurar gibi kurun arkadaşlar. Program kurulduktan sonra buraya tıklayın. İnen dosyaya çift tıklayın. uTorrent penceresi açılacak. Hiçbir ayarı değiştirmeden Tamam'a tıklayın ve müzikler insin. Tebrikler hem adamın tüm albümlerini indirdiniz hem de artık torrent dosyası indirmeyi de öğrendiniz :D Kıyak olsun :d Çok soruluyordu ask.fm de torrent kullanımı. Aradan çıkartayım dedim. 

Dosya:Tech N9ne on 2006-11-06.jpg


Tech N9ne kimdir? 

Tech N9ne, adı üstünde. Teknoloji gibi bir şey bu adam. Sürekli gelişiyor asla kötüye gitmiyor. Sürekli ama sürekli kendini geliştiriyor. 

Tech N9ne, Tek Nayn diye okunur. Tech N9ne ismini yarı-otomatik tabanca Tec-9'dan almıştır. Hızlı Kafiyeler = ta ta taa... Kapiş? 'Tech' rap tekniğini 'nine' ise en yüksek seviyeyi ifade eder. Tecca Nina, Tech, Nina şeklinde de seslenirler. Bir de her sanatçıda olduğu gibi (Eminem -> Slim Shady) ikinci bir kişiliği vardır ki onu en iyi şekilde E.B.A.H. şarkısında görebilirsiniz. Hatta direk bu isimde bir EP albümü vardır. Açılımı Evil Brain Angel Heart = Şeytani Beyin, Melek Kalpli. Ama aslında Tech 3 kişiliklidir ve bunlardan King, Clown ve G şeklinde bahseder. Tech N9ne çoğu zaman sahnede palyaço kılığına girer bilenler bilir. Palyaçolar aynı zamanda bir korku öğesidir çoğu filmde, unutmayın.

Gerçek adı Aaron Dontez Yates'dir. 8 Kasım 1971 doğumlu 42 yaşında bir abimiz kendisi. Hip hop için en çok emek veren rapper lardan biridir. Erken yaşta rap e başladı. Annesi epilepsi hastasıdır. Bu durum Tech N9ne'ın Tanrı arayışına ilham kaynağı oldu. Öncelikle bir şarkısıyla başlamak istiyorum. 

Tech N9ne'ın 'Klusterfuk' isimli şarkısının giriş kısmının Türkçe çevirisi. Oldukça ilginç şeyler anlatıyor.



Tech N9ne pek çok kez din değiştirdi bir türlü karar veremedi en sonunda agnostik olmaya karar verdi. Ancak şu aralar tekrardan müslümanlığa geçiş yapacak gibi işler karışık :D

Underground rapin babası Tech N9ne'dır. Bu adam şu anda olduğundan çok ama çok daha fazla ilgi görmeliydi. Tech N9Ne gelmiş geçmiş en iyi flex atan rapper'dır. Ve flow katilidir. Yaptığı kafiyeler akıl alır gibi değildir. Cidden olağanüstü. Oldukça karmaşık hızlı ve dinamik kafiye şemaları vardır. Şarkıların akışı süperdir dinlerken uçarsınızTech N9ne kafiyeleri makineli tüfek gibi sıralar önünüze. Ritimler ruhunuzu okşar. Yaptığı her iş mükemmel olan bir adamdır. Amerika'da adı ün yapmış bir çok isimden çok daha iyi bir rapperdır Tech N9neTech N9ne'ı bir sıraya koymak gerekirse 2Pac'ın amca oğludur diyebiliriz. Tech N9ne horrorcore/hardcore rap yapmakta. Gaza öyle bir getirir ki sizi. Ve rap in efsane isimlerinden çoğuyla düeti vardır. Tech N9ne hiçbir şirkete bağımlı olmadan bir milyon satışı geçen ilk ve tek rapperdır. Tech N9ne gelmiş geçmiş en iyi bağımsız rapperdır. Tech N9ne'ın ses tonu bağımlılık yapabilir. O ses tonu vallaha başka birinde yok yahu. Böyle bir transa sokar sizi. Uçarsınız. Tech N9ne çok mütevazıdır, hayranlarına sürekli teşekkür eder, sosyal ağlarda etkindir. Attığınız mesaja geri bile dönebilir. Tech N9ne Türkiye'yi çok sever, İstanbul'a gelmeyi çok istiyor, ve henüz konser vermedi ülkemizde. 

Tech N9ne genelde punk sanatçısı gibi giyinidir, kırmızı ve dik saçlar, garip giyiniş tarzı, yüzünde maskeler, boyalar vs. Bu onun Palyaço kişiliğinin yansıması. 

Tech N9ne'ın hayran kitlesi oldukça kaliteli ve ergen içermiyor. Sağlam hayranlara sahip. Türkiye'de ergenlerin eline kalmaz inşallah. Kötü bir durum tabi. Hem adam daha çok tanınsın istiyorsun hem de ergenlerin onu bok etmesinden korkuyorsun. 

Tech N9ne'ın diğerlerinden farkları

Tech N9ne'ın şirketi olan Strange Music şirketinde pek çok rapper vardır. Tech N9ne'ın diğer rapper lardan en büyük farkı gördüğü yetenekleri hemen şirketine katıp hepsine şans vermesidir. Sırf şirketindeki adamlar daha fazla tanınsın diye her biriyle düetler yapan harika bir adam Tech N9ne. Ayrıca Tech N9ne Collabos diye bir serisi vardır ki bu seriden şimdiye dek pek çok albüm çıkmıştır. Bu seri, şirketindeki veya başka yeteneklerle düet yaparak onların tanınmasını sağladığı seriler. Ve onlarca isimle düet yapmaktadır bu albümlerde. Mesela bir örneği de Tech N9ne, Ceza'nın 2006 yılına ait Yerli Plaka albümündeki Dark Places şarkısına konuk oldu. Ve kendisi gerçek bir hip hop emekçisidir. Neredeyse her yıl bıkmadan usanmadan albüm çıkarıyor ve kendini tekrar etmiyor. Hep kendini geliştiriyor. 

Tech N9ne sadece rap dinlemiyor, metal, rock da dinler. Avenged Sevenfold grubunu çok sever. Michael Jackson hayranı da olması. Dinlediği onca şarkıcıdan bir şeyler kapıp kendi müziğinde gösteriyor bunu. Tech N9ne sadece rap değil pek çok diğer tarzı dinlemiş ve bunlardan etkilenmiştir. Pek çok tarzdan sanatçıyla düetler yapmıştır. Tech N9ne, büyük bir Avenged Sevenfold hayranıdır. The Doors, Pink Floyd, Led Zeppelin, Elton John, AC/DC, Linkin Park dinlemeyi çok sever. Tech N9ne aynı zamanda Metallica , Floetry, Slipknot, System of a Down, Serj Tankian, Outkast ve Gnarls Barkley hayranıdır. Tech N9ne'ın birbirinden farklı bu kadar fazla tarzda müzik dinlemesi sonucu müzik kültürü müthiş bir hal aldı ve ortaya harika işler sundu. Tech N9ne, opera ve rap'i karıştıran ilk ve tek rapper'dır. "The Industry Is Punks" ve "I'm A Playa" şarkıları bunlara örnek. Tech N9ne, ne kadar sağlam rapper varsa hepsiyle düet yapmış birisi. 2Pac, Tech N9ne'a düet tekilf etmişti hatırlarsanız. Şimdilerde ise artık herkes Tech N9ne ile düet yapmak için ona yalvarıyor. Tech N9ne, flow konusunda rap'in tartışmasız 'en iyi' ismidir. Eminem'i flow konusunda alaşağı eder. Dinleyenler bilir. Eleştirmenler Tech N9ne'ın flowlarını "Çok çeşitli, akılları baştan alan dinamik ve benzersiz flowlar" olarak tanımlar. Tech N9ne, rap dünyasına üçlü ve çoklu hece kafiye düzenini getiren ilk rapperdır. Bu rape katkılarından sadece birisi. Tech N9ne'ın rap-rock, rap-metal-rock tarzında şarkıları da var. Özellikle "Love 2 Dislike Me" şarkısında Tech'in sesini kalınlaştırması ve brutol vocal tarzı bir şey yapması harika gerçekten.

Tech N9ne'ın annesi onun bir konserinden önceki gün ölmüştür. Tech N9ne buna rağmen konseri iptal etmedi ve zor da olsa şarkılarını söyledi. Konser sonunda dinleyiciler yaklaşık 15 dk boyunca Tech N9ne'ı alkışladı. 

Ve en büyük farkı yazının başında dediğim gibi teknoloji gibi sürekli gelişmesi ve daha iyiye gitmesidir. Her albümde üstüne bir şeyler koyuyor amk. 

Diğer rapper lar nefes alırken 'huhh, uuu' gibi sesler çıkarırken Tech N9ne 'cha' sesini çıkarıyor. 'Cha' sesi onun imzası gibi bir şey. Tech N9ne, bulduğu bu yöntem ile hem ses verdiğinde tempoyu kaydırmıyor hem de bütün nefesini verebiliyor. Hem de ritme uyum sağlıyor. Tech N9ne'ın icat ettiği bu yöntem yabancı ülkelerde kullanılıyor. Korolar çalıştırılırken 'cha' sesiyle diyafram antremanı yapıyorlar.

Dünya hip hop tarihinin en uzun süren konser turu Tech N9ne'ın gerçekleştirdiği Hostile Takeover Tour'dur. Dünyanın her yerinden tonla hayranı var adamın. Türkiye'de de yeni yeni artıyor. 
------------------------------

Krizz Kaliko

Krizz Kaliko diye bir adamımız var bilenleriniz vardır. Bu adam Tech N9ne'ın sağ kolu gibi bir şey oldu. Nakarat adamı gibi bir şey. Hani Nate Dogg, Eminem için ne ise bu adam da Tech N9ne için o. Çoğu şarkısında Krizz Kaliko'yu göreceksiniz. 



Strange Music


Tech N9ne, 1999'da Travis O'Guin ile birlikte, bugün Shady Records'tan sonraki en ünlü ve en sağlam plak şirketi olan Strange Music'i kurdu. 


Strange Music'teki sanatçılar şunlar. Bunların hepsi Tech N9ne'ın keşfettiği ve tanınma şansı verdiği sağlam isimler.


Sanatçı adıŞirkete girdiği
yıl
Şirket altında çıkardığı
albüm sayısı
Big Scoob20092
Brotha Lynch Hung20093
Ces Cru
(Godemis & Ubiquitous)
20121
Jay Rock20101
Krizz Kaliko20065
Kutt Calhoun20044
¡Mayday!
(Bernz, Wrekonize, Gianni Cash, Plex Luthor, L.T. Hopkins & NonMS)
20113
Murs20141
Prozak20113
Stevie Stone20112
Rittz20121
Tech N9ne199912
Wrekonize20111

Tech N9ne 2013'te Forbes dergisine çıktı ve 2013'ün en değerli 18. rapperı oldu. 7.5 milyon dolar ile. Eminem ise 10 milyon dolar ile 12. sırada. Listenin gerisi için tıklayın 



Tech N9ne'ın büyük şanssızlıkları (Yüzyılın cenabeti Tech N9ne)

2Pac, Thugs Get Lonely şarkısı için Tech N9ne'a düet teklif etmişti. Evet 2Pac teklif etti. Ancak şarkı bitmeden 2Pac öldü. Daha sonraları şarkı dijital ortamda birleştirilerek remix olarak çıktı ancak gerekli ilgiyi görmedi. Tech N9ne'ın şanssızlığının ve günümüzde görmesi gerektiği ilgiyi görmemesinin sebebi bu olarak gösterilir. Eğer 2Pac ile düeti yapabilseydi günümüzde çok farklı bir yerde olacaktı. Tech N9ne, 2Pac ile sahneye de çıkmıştır. Eğer 2Pac yaşasaydı şu an Tech N9ne çok daha fazla bilindik bir isim olacaktı kısacası. 2Pac bile düet teklif etmişti zamanında. Aslında şöyle bir şey var ki Tech N9ne yurtdışında fazlasıyla tanınıyor sürekli ama sürekli farklı farklı ülkerlerde konserler veriyor. Plak şirketi Strange Music Inc, zaten Shady Records'tan sonraki en iyi ve en bilinen plak şirketi. Ayrıca kendisi Forbes dergisine de çıktı ve dünyanın en değerli 18. rapperı konumunda geldi 2013'te. Kısacası hafiften hak ettiği yere doğru tırmanıyor özellikle 2011'deki All 6's and 7's albümünden beridir yükselişte. 2013'teki Something Else albümünden sonra ise yurtdışında az çok herkes tanır oldu Tech N9ne ama ben genel olarak ülkemizden bahsettim. Ülkemizde pek bilinmiyor bu da şimdilik normal sayılır. 

2006'da Tech N9ne, Everready albümündeki "My World" şarkısında Eminem ile düet yapacaktı ancak Proof ölünce Eminem şarkıya katılamadı. Tech, Eminem yerine ve Brotha Lynch'i aldı. 

2011'de, "All 6's and 7's" albümünde, Eminem, Tech N9ne'ın "So Lonely" şarkısında ona eşlik edecekti ama kendi verse'ünü Tech N9ne'ın albüm çıkış tarihine yetiştiremedi maalesef. 

Yine aynı albümde "Am I A Psycho" şarkısında Eminem yer alacaktı ama olmadı aynı sebepten.

2013'teki Something Else albümünde "My Haiku - Burn The World" şarkısında Nas gibi bir isimle düet yapacaktı ama Nas şarkıyı çok kişisel buldu. Bu da olmadı yani.

Aynı albümde, Tech N9ne, "That's My Kid" şarkısında Jay Z ile düet yapacaktı ancak Tech N9ne, beat'i uygun zamanda Jay Z'ye yetiştiremedi ve bu düet de olmadı.

Kısacası Tech N9ne şanssızlıkların adamı. Cidden insan üzülüyor bu kadar düet fırsatını kaçırmasına. 


Tech N9ne ile Eminem & 2Pac arasındaki benzerlikler

Eminem ile arasındaki benzerliklere bahsetmek gerekirse Tech N9ne da Eminem gibi babasını hiç tanımamıştır. İkisinin de annesinin hastalıkları benzerdir. Tech N9ne da aynı Eminem gibi bir dönem hap ve içki bağımlısı olmuştur. İkisi de aynı şehirde doğmuşlardır. Doğum yılları arasında birkaç ay fark vardır. İkisi de berbat bir çocukluk geçirmiştir. 

Ayrıca 2Pac ile de çok benzer yönleri vardır. Mesela Tech de aynı Pac gibi para kazanmak için sürekli şarkı yapmak albüm çıkarmak, reklamlarda veya filmlerde oynamak zorundaydı.


Tech N9ne ve Eminem arasındaki ilişki

Tech N9ne, Eminem'i çok sevmektedir. Favori rapper ı Eminem'dir. Onu yaşayan en iyi rapper olarak görür.




MMLP2 albümünü çıktığı gün almıştır. Twitterda albümün resmini çekip paylaşmıştır hatta. 


Tech N9ne 2012'deki bu röportajında (Röportaj Eminem'in radyo kanalı Shade 45'te gerçekleştiriliyor.) Eminem'in yaşayan en iyi rapper olduğunu ve onunla düet yapabileceklerini söylüyor. Tech N9ne röportajda Proof'tan, D12'den, Royce'dan ve Slaughterhouse'dan ve daha pek çok isimden övgüyle bahsediyor. Düet yapabiliriz diyor. Aslında Slaughterhouse grubundan Crooked I ile düetleri var. Hatta ve hatta She Devil şarkısında direkt D12 ile düet yapıyor Tech. Proof bile var şarkıda. Bi Em eksik ama D12 düet şarkısı sonuçta :D Harika bir şey. 





Tech N9ne bu röportajında ise Rap God'ı çok sevdiğini hatta ilk dinleyişinde ard arda 2 kere dinlediğini söylüyor. 




"Herkes 'Rap God' şarkısı hakkındaki fikrimi soruyor. Eminem işi bitirmiş, işte bu da benim fikrim. Üst üste iki kez dinledim." 

 
4 Mayıs'ta XXL dergisinin etkinliğinde,  etiketine gelen soruların 21'ini Tech N9ne seçti ve XXL dergisine cevapladı.

Soru: "En çok kiminle düet yapmak isterdin?" Tech N9ne'ın cevabı: "Benim hayallerimdeki düet her zaman Eminem düeti idi."





Ve de 04.05.2014 Tech N9ne’ın XXL dergisine verdiği röportajda Eminem ve Shady Records ile ilgili olan bölüm. Okumalısınız.

Tech, 10 Mayıs'ta Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda Eminem ile düet yapma isteğini tekrarladı. "Hayallerimdeki düet Eminem düeti." 


Peki Eminem, Tech hakkında bir şeyler dedi mi? Evet dedi. Hatta onu fazlasıyla övdü. 

2011 yılındaki Cadılar Bayramı'nda Eminem'in radyo kanalı Shade 45'te Cadılar Bayramı Özel programı yapıldı ve bu güne özel şarkılar seçildi. Programın sunucuları Eminem, Royce, Yelawolf ve Reef idi. Şarkılar ilerlerken sıra Tech N9ne'ın Trapped in a Psycho's Body şarkısına geliyor. Eminem şarkıyı yayına sokmadan önce hafiften Tech N9ne'ın ismiyle oyun yapıyor :D Önce güldürüyor adamı, videoyu dinleyin anlarsınız :D Sonrasında ise "Tech N9ne is fucking ill. Tech N9ne is fucking crazy.” yani "Tech N9ne olağanüstü adamım, o lanet olası bir çılgın." diyor ve şarkıyı yayına sokuyor. 

Buradan dinleyebilirsiniz.





Kariyeri ve albümleri

Tech N9ne 1991 yılında kurulan Black Mafia grubuna üyeydi. Sonrasında birkaç kez daha grup ve şirket değiştirdi burada şirket adı falan verip sizi sıkmanın anlamı yok. İlk bilinen başarısı 1991'deki "Let's Get Fucked Up" adlı şarkısı oldu. 1997 yılında Gang Related filminin müziklerinin bir kısmını yaptı. 1999'da Travis O'Guin ile birlikte, bugün Shady Records'tan sonraki en ünlü ve en sağlam plak şirketi olan Strange Music'i kurdu. 2001'deki Anghellic albümünü çıkardıktan sonra bağlı olduğu JCOR Records kapandı. Daha sonra kendi plak şirketine yoğunlaşmaya karar verdi. Nereden bilecekti ki bugün hak ettiği yere geleceğinin.. 


İlk zamanlardaki en büyük başarısı ise Sway & Tech'in "The Anthem" şarkısında yer alması oldu. Şarkıda tüm efsane isimler bir aradaydı.  RZAEminemXzibitPharoahe MonchJayo FelonyChino XLKRS-One ve Kool G Rap. Eminem ile yaptıkları tek düet budur bu arada. Şarkıyı buradan izleyebilirsiniz. 






Şimdi albümlerine geçmek istiyorum. Size albümlerini tanıtacağım. En başta şunu söylemek isterim ki Tech N9ne gerçek bir hip hop emekçisidir. Neredeyse her yıl 1-2 albüm çıkarmıştır ve bu işler hep kaliteli olmuştur, en kötü albümü bile ortalamanın çok üstündedir.  Ve kendini hiç tekrar etmiyor. Kafası çalışıyor. Lirikler tükenmiyor. 


Stüdyo Albümleri

(1999) The Calm Before the Storm


Tech N9ne'ın ilk albümüdür. Planet Rock 2K şarkısıyla ünlenmiştir. Genel olarak gangsta tarzında bir albümdür. Beat ler g-funk tarzıdır. West Coast tarzıdır. Tech N9ne'ın daha ilk albümünde bile ne kadar başarılı olduğunu görebilirsiniz. Spend The Night ve Clueless şarkıları albümün en güzel şarkılarındandır. Albüm genel olarak karanlık bir tarzdadır ama Now It's On şarkısı enerjiktir. 



(2000) The Worst



Bu albümde girişte Stamina adlı bir skit var. 15 saniye sürüyor. Ama o nedir öyle, aman Allah'ım, harika lan! Başa sarıp sarıp tekrar dinliyorsunuz, tekrar tekrar dinliyorsunuz. Beat ile söyleniş tarzının müthiş uyumu kafayı yedirtir adama. 15 saniyede nasıl gaza getirilirin canlı örneği. Hatta bu skit o kadar çok sevildi ki adam sonraki albümlerine bile birkaç kez aynı skit i koydu. 

Albüm West Coast tarzında devam ediyor. Ancak daha hızlı vokaller içeriyor. Beat ler daha da sağlam. Niggas şarkısı çok sağlam. 

Ayrıca Questions şarkısı Gang Related filminin soundtrack parçasıydı. 

(2001) Anghellic



JCOR Records şirketiyle çıkardı bu albümünü. Horrorcore (korku) rap albümlerinin atası, babası, en iyisi olarak kabul edilir. 2009'da Fangoria dergisi albümü "İkonik horrorcore rap albümü" olarak nitelendirmişti. Özellikle Einstein şarkısı harika yahu. Yahu cidden harika bu şarkı. Belki de rap tarihindeki en zekice yazılmış şarkılardan. Bir dinleyin. 





Beat ler Brotha Lynch Hung'ın karanlık tarzı gibi. Genel olarak horror core tarzında şarkılar pek korku filmlerinde kullanılacak tarzda da değil. Farklı bir albüm. Beat ler aslında önceki iki albümüne göre daha kötü, ama söyleyiş tarzı ve daha dinlenir şekilde söylemesi bunu nötrlüyor biraz. Yine de beat ler çok hoşunuza gitmeyebilir bazı şarkılarda sıkılıyorsunuz hatta. Bilim kurgu müzikleri gibi. Bu albümde olağanüstü hızlı söylediği şarkılar var :D Psycho Bitch şarkısı çok ünlendi, hatta Part 2'sini de çıkardı sonraki albümlerinin birinde. Psycho Bitch şarkısının nakaratı özellikle vuhuuu :D Şundan da bahsetmem gerekir ki adam neredeyse her albümde farklı bir kafiye tekniği deniyor bu akıl alır gibi değil valla. Albümün en iyi şarkıları Einstein, Psycho Bitch, Sinister Tech, Suicide Letters, Here I Come (özellikle başı) Bu arada Stamina skit i yine var. Ancak albümdeki neredeyse her şarkı güzel komple dinleyin siz. 



(2001) The Worst (2K Edition)



The Worst albümünü tekrar piyasaya sürdü ancak 3 şarkı çıkarılıp yerine 3 yeni şarkı konuldu. Let's Get It Started", "Young Hooligans" and "Strange" şarkıları konuldu. "Why? Tech N9ne", "Mad Confusion" and "They're All Gonna Laugh At You" şarkıları çıkarıldı. 



(2002) Absolute Power (2 CD)




Tech N9ne'ın en iyi albümlerindendir. 2 CD'lik bir albümdür. İlk CD'de 20, ikinci CD'de 7 şarkı vardır. Kötü şarkı kesinlikle yok zaten. Hatta Billboard 200 listesinde 79 numaraya kadar yükseldi. Düşünün ki underground bir rapper, bilindik bir plak şirketine bile bağlı olmayan bir adam 79 numaraya yükseldi. Ayrıca opera ile rap i karıştıran ilk ve tek rapper dır. The Industry Is Punks ve I'm a Playa şarkıları bunlar. 

Bazı şarkılara ayriyetten dikkat çekmek istiyorum.  

Opera+Rap şarkılardan ilki olan The Industry Is Punks şarkısında rap endüstrisini eleştiriyor. Ünlü olan çoğu rapper ın boktan olduğundan falan bahsediyor. Ve şöyle bir sözü var. Zamanında tweet lemiştik. Şarkı da efsane zaten. 



Here Comes Tecca Nina şarkısı çok fena sarar. Ayrıca son verse de en sonda six-six triple eight forty-six, ninety nine three (66333846993) diye bir kısım geçer. Bu birkaç şarkısında vardır. Anlamı ise şu. Tech N9ne bir zamanlar Nnutthowze isminde bir rap grubuna üyeydi. Sonrasında ayrıldı ama onlara saygısını sunmayı şarkılarında devam ettiriyor. Nnutthowze kelimesi telefonda tuşlandığında çıkan sayı 66333846993 :)

Imma Tell şarkısında bir yavaş bir hızlı mısralar var hoşunuza gider :D

Slacker şarkısına ayrı bir parantez açıyorum. Bu şarkı Tech N9ne'ın sonunda dikkat çekmesini sağladı. Slacker tembel demektir. Bu şarkı çoğu kişinin bildiği ve Tech N9ne deyince akıllarına ilk gelen şarkılardan. Sebebi ise klibi çekilen ilk Tech N9ne şarkısı ve televizyonlarda ve MTV'de yayınlanması onun dikkat çekmesini sağladı. Klibi aşağıdan izleyebilirsiniz. Şarkı alaycı bir şekilde yazılmış ve oldukça eğlenceli dinlemesi keyifli bir şarkı. Şarkı pek çok anlamda anlaşılabilir. Yani herkes farklı bir şey çıkartabilir şarkıdan. Rapper ların tembel olduğunu sanan topluma laf niteliğinde olabilir, ya da tembel rapper lara gönderme olabilir, veya Tech N9ne'ın neredeyse her yıl 1-2 albüm çıkarması yani sürekli çalışıyor olması nedeniyle "Ben tembelim." diyerek ironi yapıyor olabilir. Hepsi olabilir.  




Keep on Keepin' On şarkısı da önemli sözler içeriyor. "Ben, ismimi 2Pac, Sole Lynch and Bo, King Tech and Sway ile Wake Up Show'da, Yukmouth, Thicker Than Water, Gang Related, Eminem, Roger Trout, MC Ren,  Spice-1 ve diğerleriyle birlikte duyduğun o rapper'ım." Tech N9ne ne kadar sağlam rapper varsa neredeyse hepsiyle düet yapmış birisi. Bundan bahsediyor şarkıda. 

Trapped In a Psycho's Body şarkısından bahsetmiştim zaten yukarıda Tech N9ne-Eminem ilişkisi kısmında. 

She Devil şarkısında direkt D12 ile düet yapıyor Tech. Proof bile var şarkıda. Bi Em eksik ama D12 düet şarkısı sonuçta :D Harika bir şey. Tech N9ne, D12 üyeleri daha grup halinde değilken yani hepsi birbirinden bağımsızken hepsiyle tek şarkıda düet yapan ilk ve tek rapperdır.

Opera+Rap şarkılardan ikincisi olan I'm a Playa şarkısının girişinde hayatının kısa bir özeti var. Intro'yu çevireyim sizlere.

1971: Aaron D. Yates doğdu. 
1985: Aaron ilk rap ini yazdı. 
1988: Aaron, Tech N9ne ismini buldu. 
1990: Tech N9ne prodüktörünü değiştirdi. Yeni prodüktör IcyRock Craven idi.
1997: Tech Quest Records şirketine alındı. 
1999: Tech ilk stüyo albümünü yayınladı. 
2002: Tech ve Strange Music takımı Embassy Entertainment ile işbirliği içine girdi.



(2003) Anghellic: Reperation 



Bu albüm, efsanevi Anghellic albümünün yeniden düzenlenip piyasaya sürülmüş hali. Albüm yeniden düzenlendi ve ses kalitesi artırıldı, ayrıca yeni şarkılarla geldi. "Devil Boy", "Breathe", ve "F.T.I." şarkıları konuldu. "Here I Come", "P.R. 2K1", ve "This Life Anghellic" şarkıları kaldırıldı.



(2006) Everready (The Religion) 2 CD




Bu da Tech N9ne'ın en iyi albümlerinden biri arkadaşlar. İki CD'lik dev bir albüm. Toplamda 35 şarkı var. Dinle dinle bitmez. Tech N9ne'ın tarzını hafiften değiştirdiği, enstrümanların biraz daha fazla kullanıldığı bir albüm ama kesinlikle sırıtmıyor. Ve mizah seviyesi eskiye göre yüksek bir albüm. Ayrıca Arap müziklerinden esintiler var :D Relapse albümü gibi biraz :D In My Head şarkısı efsanedir. Hiç sıkmaz. Severek dinleyeceğiniz harika bir albüm. Albümdeki çoğu şarkı oyunlarda filmlerde kullanıldı. Albüm Billboard 200'de 50 numaraya çıkmıştı. 

"My World" şarkısında Eminem ve Dalima ile düet yapacaktı ancak Proof ölünce Eminem şarkıya katılamadı. Tech, Eminem yerine Brotha Lynch'i aldı. 

Opera+rap şarkılarına bir yenisini daha katıyor bu albümde Tech. Şarkının adı Come Gangsta ve şarkı cidden harika :D

"Jellysickle" ve "My Wife, My Bitch, My Girl" şarkıları 25 To Life adlı oyunda kullanıldı. The Beast şarkısı da Madden NFL 06 oyununda kullanıldı. Riot Maker şarkısı 2010'da Hard Justice filminde kullanıldı. 

Caribou Lou şarkısı 2012'de 500 bin satarak Altın satış sertifikası kazandı. 

(2007) Misery Loves Kompany (Tech N9ne Collabos serisinin ilk albümü)



Tech N9ne Collabos serisinden çıkan ilk albüm. Tech N9ne Collabos nedir? Çoğu Tech N9ne'ın şirketi olan Strange Music'e bağlı olan rapper lar ve başka sanatçıların da albümde yer aldığı bir düet albümdür. Collabos zaten düetler demektir. 17 şarkıda Tech N9ne pek çok farklı rapper ve sanatçıyla düet yapmaktadır. Tech N9ne'ın en büyük farkının yetenekleri ortaya çıkarması olduğunu söylemiştik. Bu da bu serinin ilk meyvesi. Ayrıca artık herkesin bildiği Choppers serisinin ilk şarkısı da bu albümde. "Midwest Choppers."  Harika bir flex rap parçası. Albüm, yeni rapper lar tanımak ve biraz farklı sesler duymak için iyi bir albüm. Tech N9ne'ın nakaratçısı ünvanını alan Krizz Kaliko yine bolca yer alıyor albümde. 



(2008) Killer 


Bu albüm kapağı bir yerlerden aklınıza geldi mi? Gelmedi mi? Michael Jackson'ın efsanevi Thriller albümünün albüm kapağına bakalım bir de. 



Tech N9ne'ın Michael Jackson hayranlığı apayrı bir boyutta arkadaşlar. 

Tech N9ne'ın rap hayatını tamamen değiştiren albüm. Tech N9ne'ın bağımsız bir şekilde hiçbir şirkete bağlı olmadan 1 milyon albüm satışını geçen ilk rapper olmasını sağlayan albüm işte bu arkadaşlar. Bu albümle birlikte Tech N9ne 1 milyon satışı geçen ilk ve tek bağımsız rapper oldu. Billboard 200 listesinde 12 numaraya kadar yükseldi. İlla ki küçükken bir yerlerde "Everybody Move" şarkısını dinlemişsinizdir. En olmadı nakaratını duymuşsunuzdur. Yahu amına koyim o da olmadı Yetenek Sizsiniz'de Kaan Gülsoy bu şarkıyı söyledi. 

Buyrun şarkıyı buradan dinleyin.


  

Bu da Kaan Gülsoy'un performansı. Acun, sonradan bu yeteneğin üstüne gitti ve çocuk rapper oldu. Ancak uzun zamandır ortalarda yok.




Like Yeah şarkısı da apayrı bir şarkıdır. Defalarca üst üste dinlenir sıkmaz aq. Bu şarkı MTV tarafından reklamı yapılan ikinci Tech N9ne klibi oldu. (İlki Slacker idi hatırlayın.)

Like Yeah şarkısının klibi burada. 




Crybaby şarkısı rap endüstrisinin o zamanki halini beğenmeyenleri eleştirdiği bir şarkı. Rap e saygı duyup bu müzik türünün gelişimini alkışlayacağınıza nasıl olur da nankörlük edersiniz tarzında bir şarkı. Ancak ilginç bir şekilde duygusal bir hava var şarkıda. 

Blackboy şarkısında Ice Cube bir reyiz üstad ile düet yapıyor Tech N9ne. Krizz Kaliko ise olağanüstü bir hava katmış o nakaratıyla. Bu şarkı zamanında her yerde çalardı. 

Scarface'i bilir misiniz bilmem ama kendisi en eski rapper lardan. Neredeyse ilk rapper lardan. Ve gayet de efsane birisi. Pillow Talkin' şarkısında da Scarface ile düet yapıyor Tech. 

Psycho Bitch şarkısının devamı olan Psycho Bitch II bu albümde. Çok daha güzel bir şekilde. 

Poisonous şarkısında Liz Suwandi adlı sesi harika bir bayanla düet yapıyor. Tech sonraları bu bayanla 3 kez daha düet yapıyor.

One Good Time şarkısı ise benim için çok değerli. Kendimi Tech N9ne'ın yerine koyuyorum ve gözlerim doluyor. Size saçma geliyor belki ama umrumda değil bu. Şarkıda, hayatı boyunca yaşadığı zorluklardan bahsediyor ve bunlardan kurtulamadığını anlatıyor. Ayrıca "Tanrım bir kez olsun ( One Good Time) ağlamama izin ver de deli gibi ağlayarak tüm bu acıları yıkayayım gözyaşlarımla." diyor. Cidden çok duygusal bir şarkı. Hardcore rap yapan bir adamdan böyle şarkılar duymak şaşırtıyor. Bazı önemli satırlar var ki kesinlikle yazmak istiyorum buraya.

"Eğer ağlayabilseydim, belki de tüm bu acılarımı gözyaşlarımla yıkayıp def edebilirdim."

"Brian Dennis öldü nolur ağlamama izin verin."  
Brian Dennis, Tech N9ne'ın en yakın arkadaşlarındandı ve en büyük destekçilerindendi. Strange Music şirketini kurmadan önce beraber sahne almışlardı. Ancak kendisi, eski sevgilisinin kocası tarafından öldürüldü. 

"Bir çok sahte aktör görüyorum hepsi ağlama numarası yapıyor, peki ya gerçek acı seni bulduğunda ne yapacaksın? Gerçek hayat bir film değildir dostum. Ama Jon Q filminin sonunda neredeyse kendimi kaybediyordum, ve bir de Jennifer Hudson'ın oynadığı (Dreamgirls) filminde. "  
John Q, Denzel Washington abimizin oynadığı oldukça acıklı bir film. Dreamgirls filmi de aynı şekilde.

Ve benim için en önemli yer.

"Belki de ben kara kalpliyim, benim lanet bir şüpheli olduğumu düşünüyorsun, çılgın olduğumu. Çünkü karımı terk ettim. Bu yanıma kar kalmayacaktır, evet bu kadın beni yenebilir. Ve bir gün bana bir Grammy verirlerse belki de oturur saatlerce ağlarım."

"Ve bir gün bana bir Grammy verirlerse belki de oturur saatlerce ağlarım." Ben burayı her dinlediğimde duygulanırım. Özellikle bu cümlede müziğin durması da ayrı bir hava katıyor. Duygulanırım çünkü yıllarca emek verdi bu adam hip hop için. Grammy hak edecek tonlarca çalışma yaptı ama Grammy'yi siz de biliyorsunuz, hak eden almıyor maalesef. Son yıllarda zaten iyice boka sarmış durumda. Ama ben inanıyorum ki bir gün Tech N9ne Grammy alacak ve sahneye çıkıp konuşma yaptığı zaman kendini tutamayıp ağlayacak. Umarım..




(2009) Sickology 101 (Tech N9ne Collabos serisinin ikinci albümü28 Nisan




Albüm kapağında ikinci kişiliği görebilirsiniz :D Billboard 200'de 19 numaraya kadar yükseldi.

Sickology, Tech N9ne'ın bulduğu bir terimdir, normalde böyle bir kelime yoktur ama Tech N9ne kendisi türetmiştir. İngilizcede özellikle rap müzikte sick, hastalıklı, yani olağanüstü, harika, müthiş gibi anlamlara gelir. Sickology ise artık bunu nasıl açıklayayım hani psikoloji, teknoloji gibi bir kelime bu da işte, anladınız siz. 

Albümle aynı adı taşıyan giriş parçası Sickology 101'da Tech N9ne'ın verse'ü çok sağlam. Ve sağlam rap dinleyicileri bilir Chino XL'i. Chino XL ile düet yapıyor şarkıda. Ayrıca Shady Records'tan bildiğimiz Slaughterhouse grubundan Crooked I da şarkıda yer almakta. Sağlam şarkı anlayacağınız. 

Ve Midwest Choppers serisinin devamı olan Midwest Choppers II de bu albümde. Ben açıkçası Krayzie Bone ve K-Dean'in verse'lerini pek beğenmedim belki de Tech N9ne'ın verse'ünün aşırı iyi olmasından olabilir :D Son verse Tech'e ait ve o kadar harika ve hızlı bir şekilde söylüyor ki hipnoz ediyor adamı amk. Nakaratı da efsane. Ayrıca nakaratta önemli sözler var. Bu adam west coast mu east cost mu diye düşünenlere cevap niteliğinde.

"Ben hem West Coast'yaım, hem East Coast'tayım
Kuzey veya Güney'de de olabilirim, ama ben kendi yakamı yarattım: Midwest Chopper
Buna rağmen Kuzey Batı'da bile tanınıyorum
Amerika'nın her yerinde
Deniz aşırı ülkelerde bile, Midwest Choppers."


Dysfunctional isimli bir şarkı var Tech dinleyenlerin çoğu en iyi şarkılarından biri olarak görür. Beat i çok hoş. Big Scoob ve Tech'in nakaratçısı Krizz Kaliko şarkıda eşlik ediyor. 

Red Nose isimli yalnız söylediği solo şarkısında rap endüstrisini eleştiriyor ve ilginç bir şarkı. Tech N9ne, her zaman undergorund bir rapper olarak kaldı, uzun yıllar siklenmedi, ünlü rapper lar onu tanımadı. Şu an durum böyle olmasa da o zamanlar için durum biraz böyleydi. Bu şarkıyı kesinlikle çevirmeyi düşünüyorum. Özellikle nakarat önemli. 

"Bu bir gerçek ki insanlar bana farklı davranıyor
Kimsenin benle takılmak istemediğini hissedebiliyorum
Bu resmen saçmalık çünkü bana gömleklerindeki leke gibi muamele ediyorlar
Rap endüstrisi benim düşmanım olmuş
Sanki bir Red Nose'a sahipmişim gibi davranıyorlar bana
Beni palyaço yapmayın, bu burnumun üstündeki şeyin gitmesi gerek."

Red Nose bir mecaz. Yazının en başını hatırlayın. 3 kişiliğinden biri Palyaço demiştim. Red Nose, aslında ingilizcedeki bir masal adı. Kırmızı burunlu bir ren geyiği var masalda ona Red Nose diyorlar. Tech güzel bir mecaz yaparak bu iki kelimeyi kişiliklerinden biri olan palyaço anlamında kullanmış.

Klibi de var. MTV yayınlamıştı birkaç kez. İzleyebilirsiniz aşağıdan. 








(2009) K.O.D. (King of Darkness) 26 Ekim




Nina rahat durmadı ve aynı yıl solo albüm çıkardı. Ve albüm o yıl ciddi manada tuttu. Billboard 200'de 14 numaraya kadar yükseldi. Albüm normalde 27 Ekim'de çıkacaktı ancak annesinin doğum günü 26'sındaydı ve albümü ona ithaf etmek için bir gün önceden çıkardı. Ancak bu albüm öncekilerden tamamen farklıydı. Sözler söyleyiş tarzı ve beat ler oldukça karanlıktı ve sertti. Ancak şimdilik görünen o ki Tech bu tarzı bırakmış. Kendi fikrimi soracak olursanızben beğendim :D. Aynı şekilde eleştirmenler de beğenmiş, albümün not ortalaması 5 üstünden 4.39 bu oldukça yüksek bir rakam. Eleştirmenler de gayet beğendi, Tech hayranları da. 

Albüm 3 parçaya ayrıldı (Something Else albümünde ve bir iki diğer albümünde olduğu gibi) Sinir, Delilik ve Çukur şeklinde 3 kısımdan oluşan bir albüm. 

Dini anlamda çok sorgulama içeriyor, öyle ki "Show Me A God" (Bana Tanrı'yı Gösterin) isminde bir şarkısı da var :D Güzel şarkıdır lafı geçmişken. Şarkıyı annesine yazmış ve klibini de annesine ithaf ediyor. Yazının başında annesinin hastalıkları onun Tanrı'yı sorgulamasına sebep oldu demiştim. Anladınız gerisini. Klibi de var.




Leave Me Alone ve Low şarkılarına da klipler çekildi. Youtube'dan bakar isteyenler. 



(2010) The Mixed Plate (Tech N9ne Collabos serisinin üçüncü albümü)



Albümün adı Tech N9ne'ın doğum yeri olan Kansas City'deki Gates Bar-B-Q'dan geliyor. 

K.O.D. albümünden sonra "aydınlık" bir albüm oldu bu :D Genel olarak partilerde çalacak şarkılar içeriyor tam da. Boom boom bass :D Yani biraz hareketli, tekno, parti dans rap i sevenler için uygun bir albüm :d

O.G. şarkısı ilk single idi. Klibi de çekildi. MTV'de promosu yapıldı. Yılın en iyi 10 parti şarkısından biri seçildi şarkı. (Artistdirect.com) Ki aynı listede Lady Gaga'nın Alejandro'su, Lil Jon'ın Ms. Chocolate'ı ve Miley Cyrus'un Can't Be Tamed şarkıları da vardı. Popüler kültürün dayattığı bu şarkıların olduğu listeye girmesi bile başarıdır. 

KC Tea şarkısının da klibi bulunmakta. 




(2011) All 6's and 7's  (7 Haziran)


Ve geldik o albümeee.. E artık bu albümü bilmeyen yoktur. Worldwide Choppers'ı sağır sultan duydu. Ceza falan da var, hani Yelawolf, Busta Rhymes da var. Snoop Dogg ve Lil Wayne dümbeleği bile var amk albümde. Adam bu albümde kendini aştı ve bu albümden sonra iyice tanınmaya başladı. Albümün not ortalaması 5 üstünden 4.79 du ve bu manyak bir oran. Bir örnek vermem gerekirse Eminem'in en iyi albümü olan MMLP'nin not ortalaması bile 4.63 :D Albüm Billboard 200'de tam #4 numaraya yükseldi! Billboard Rap Chart'da ise #1 numara oldu! Ve Tech N9ne, ilk #1 numarasını elde etti.

Tech N9ne, albüm çıkmadan önce "Tüm zamanların en çılgın ve büyük albümü olacak!" demişti ve bir bakıma haklı çıktı. Neredeyse ne kadar rapper varsa hepsini topladı albüme. Albümde bonus şarkılarla beraber tam 31 şarkı var!! 

B.o.B, HopsinCezaYelawolfSnoop Dogg,Jay RockTwistaT-PainLil WayneE-40Busta RhymesKendrick Lamar gibi isimlerin hepsi albümde yer alıyor. Albümde normalde Nicki MinajJanelle Monae ve Tyler, the Creator düetleri de olacakmış ancak belli sebeplerle olmamış. Eminem albümde tam 2 şarkıda birden (Am I A Psycho, So Lonely) yer alacaktı ama ancak Eminem, verse'leri albümün çıkış tarihine yetiştiremedi. Ah be Eminem! 

Yazının en başındaki "Ant" metni The Pledge, bu albümde yer almakta. 

Technicians şarkısı da Pledge ile bağlantılı biliyorsunuz. Oldukça harika, hızlı ve dinlemesi keyifli bir şarkı. Beğenmemenize imkan yok.

Sonrasında güzel bir skit giriyor araya, adı Military. Yine Pledge metni ile benzerlik gösteriyor. 

Albüm hiç hız kesmeden Hopsin ve B.o.B. düeti "Am I A Psycho" düetine geçiyor. Tech N9ne, Eminem ile "Am I A Psycho" şarkısında düet yapacaktı ancak zaman yetmedi. Şarkı harika zaten. B.o.B. de Hopsin de Tech de hepsi harika iş çıkarmış. Ayrıca bu şarkı, Tyler the Creator'ın Yonkers şarkısına diss niteliğindedir. 

Klibi efsane :D




Albüm hiç hızını bozmadan "He's A Mental Giant" (O Bir Dev Zeka) şarkısına geçiyor. Dev Zeka diye bahsedilen kişi tabi ki Tech N9ne. Bu şarkı çok çok iyi abiler ablalar :D Hele ki bir yer var yerinizde duramazsınız. 33'üncü saniyede başlayan kısım rap sevmeyeni rap aşığı yapar amk. Klibi de güzel :D





Worldwide Choppers'ı hiç anlatmıyorum çünkü ayrı bir yazı+çeviri yazdım zaten.

Sonra karşımıza Kendrick Lamar ve Oogerbeek düeti olan "I Love Music" düeti çıkıyor. Kendrick ve Tech bir arada. Fazla söze gerek var mı? Ayrıca Oogerbeek ismini çoğunuz bilmezsiniz ama kendisi harika iş çıkarmış. 

Liz Suwandi'yi hatırladınız mı? Hani şu sesi harika bayan :D Cult Leader şarkısında Liz Suwandi ile bir kez daha düet yapıyorlar. 

Fuck Food isimli parçada Lil Wayne, T-Pain ve Krizz Kaliko ile düet yapıyor Tech. Açık konuşayım Wayne'in sevdiğim verse'lerinden biri bu şarkıda :D

Overtime şarkısında Stevie Stone ile düet yapıyor. Stevie abimiz sesi harika birisidir haberiniz olsun. Kendisi Strange Music'te zaten. 

Sonraki şarkının adı Pornographic :D Bilin bakalım kimle düet yapıyor? Snoop Dogg :D Zaten tam şarkısını bulmuş adam :d Biraz ilginç bir şarkı ama merak etmeyin inleme sesleri yok şarkıda :d Ama sözler baştan aşağı +18. Adamlar tek şarkıda tüm cinsel ilişki türlerini özetlemişler adadlaşdkm :D Şarkıda Snoop haricindeki diğeri isimler ise E-40 ve Krizz Kaliko.



So Lonely şarkısında Eminem yer alacaktı ancak Eminem verse'ü yetiştiremedi. Tech de bu sebeple Blind Fury ile düet yaptı. Blind kelimesi kör demektir biliyorsunuz. Blind Fury adlı rapper ise gerçek hayatta da kördür. Şarkı gayet güzel arkadaşlar. Özellikle Tech'in verse'ü çok hoş. 

Love Me Tomorrow şarkısının beat'i harika ötesi olmuş. Big Scoob ile düet yapıyorlar.

Herkes annesine özel şarkı yazar da Tech yazmaz mı? Show Me A God belki annesine ithaf edilmiş bir şarkı olabilir evet ama lirikal açıdan pek değildi. Ancak Mama Nem şarkısı tam anlamıyla anneye özel bir şarkı. Adından belli zaten. 2Pac'ın Dear Mama'sı, Eminem'in Headlights'ı, Tech'in de Mama Nem şarkısı. Şarkı cidden çok ilginç bir havada ilerliyor. Çevirmeyi düşünüyorum listede dursun.

Albümün normal versiyonunda yer almayan ek şarkılar: 
"F.A.N.S. (Forever Accepting N9ne's Soul)" 
"Face Paint" 
"Give it Up" (feat. Lebowski & Ces Cru) 
"Rock & Roll Nigga" 
"Eenie Meanie Miny Ho (feat Krizz Kaliko & Wide Frame)
"This Is Hip Hop" (featuring Brotha Lynch Hung)  
"Ya Killin Me" (featuring Pill)



(2011) Welcome to Strangeland (Tech N9ne Collabos serisinin dördüncü albümü(8 Kasım: Tech N9ne'ın doğum günü)



Albüm, Tech N9ne'ın doğum gününde çıktı. Billboard 200'de #21 numaraya kadar yükseldi. Hafiften rap-rock.

Genel olarak güzel bir albüm ama önceki Collabos albümleri kadar güzel mi tartışılır. Nor ortalması 3.5 - 4 arasında. Ama hiphopdx.com gibi önemli bir site 4.77 vermiş. 

Who Do I Catch şarkısı adı üstünde Tech N9ne'ın sonunda diğer rapper ların ve medyanın dikkatini çekmeyi başardığını anlattığı bir şarkı. Klibi de var. Şarkıyı özel kılan ise ilk verse'ün freestyle olması. Tech sonrasında şarkı haline getirdi bunu. İlk verse aslında aşağıdaki videoda söylenmişti ilk kez. Videodaki cypher'da freestyle yapan isimler şunlar: Tech N9ne, B.O.B, Machine Gun Kelly, Big K.R.I.T and Kendrick Lamar. Sağlam isimler bir arada kısacası. 




Beautiful Music şarkısındaki aliterasyon (ses benzerliği) olağanüstü. Bayılıyorum o şarkıya. 

My Favourite şarkısı da baştan aşağı mükemmel. 

The Real Thing şarkısında Liz Suwandi ile bir kez daha düet yapıyorlar. 




(2013) Something Else 


Kesinlikle en iyi albümlerinden biri. Evet belki bir Worldwide Choppers yok, bir Everybody Move yok ama bu albüm apayrı be. Çünkü kariyerinin çıkış noktalarından yükseliş noktalarından biriydi bu. Albüm aslında genel olarak duygusal ilerliyor. Bazı şarkılar ciddi manada duygusal. Ama yine hızlı şarkılar da var elbet. Bazı şarkılar yine karanlık. Her telden var. Ama bu albümde insanı çeken apayrı bir şey var. Hani Eminem'in en önemli özelliklerinden biri rap sevmeyenlere bile kendini dinletir, kulağa hoş gelir ya, aynı o şekilde bir albüm bu. Yeni Tech N9ne dinlemeye başlayan birine bu albümü vereceksiniz işte. Al dinle diyeceksiniz. Eminem'in Recovery'si kısacası. Ayrıca albümün not ortalaması olağanüstü. Albümün (yüz üzerinden konuşursak) 85'ten aşağı puanı yok. Genel olarak 90 üstü/4.5 yıldız ve üstü bir puana sahip. Eleştirmenlerin bir tanesi bile albümde kusur bulamadı arkadaşlar. 

Tech N9ne albüm hakkında şöyle demişti: "Albümdeki beat'ler, sesler daha önce hiç duymadığınız şekilde. Düet yapacağım kişileri tahmin bile edemezsiniz. 3 kişiliğim de albümde: Kral, Palyaço ve G. Hepsi bu albümde. Ve daha önce hiç anlatmadığım hikayeler anlatacağım sizlere. Bu sefer çok daha iyi olduğumu kanıtlayacağım ve eleştirmenler eleştirecek bir şey bulamayacak."

Ve eleştirmenler gerçekten de eleştiremedi :D

Ayrıca albümün özel bir yanı var. Albümde 3 kişilik de yer alıyor demiştik. Albüm 3 parçaya ayrılmış. Ateş, Su ve Dünya. Ateş bölümü karanlık temalı, Dünya bölümü mutluluk temalı. 
2 ve 10 (2 ve 10 dahil) arasındaki şarkılar Ateş temasına ait. 11-13 arasındaki şarkılar (11 ve 13 dahil) Su temasına ait. 14-24 (14 ve 24 dahil) arası ise Dünya temasına ait. 

Albüm, Billboard 200'de #4, Billboard Rap Album Chart'da ise #2 numaraya kadar yükseldi. 

Albümdeki her şarkıyı inceleyeceğim bu albüm için. Bu arada neden 1'den başlamıyor demeyin. Skit'leri es geçiyorum. O yüzden ara ara numaralar atlayabilir, 2'den başlamak veya 9'dan 11'e atlamak gibi. 

2) Açılış şarkısı Straight Out the Gate şarkısında Serj Tankian ile düet yapıyor, ki bu büyük bir olay. Serj Tankian ismi tanıdık gelmedi ise System of a Down (grup dağıldı) adlı metal-hard rock grubunun solisti desem? Zaten ilk şarkıda iş bitiyor abicim, yok böyle bir şarkı. Beğenmemeniz imkansız. İzleyin klibi.




3) B.I.T.C.H. şarkısında T-Pain ile düet yapıyor ama keşke yapmasaymış amk. O adamın elektronik sesinden nefret ediyorum. Resmen bilgisayar ürünü. Gerçeklik payı sıfır. Klip burada.



4) With the BS şarkısı sert bir şarkı. Sesini sertleştiriyor Tech N9ne. Beat karanlık. Şarkı da karanlık. Karanlık part teması devam ediyor. 

5) Love 2 Dislike Me şarkısı apayrı bir şey. Tech N9ne yeni bir şey deniyor bu şarkıda. Ve harika olmuş tek kelimeyle. Anlatılmaz yaşanır. Tech N9ne resmen metal-rap / raprock yapıyor amk. Sesini olabildiğince sertleştirmiş, ve brutal vokal yaparcasına söylüyor şarkıyı. Rock, metal rap falan hepsi bir arada buluşmuş. Tyler Lyon denen yeni yetme bir metalci şarkıda eşlik ediyor ve gayet başarılı. Ve Liz Suwandi tekrar şarkıda. O kadar sert verse'lerin arasında birden bire giren Liz Suwandi, birdenbire durgunlaşan müziğin etkisiyle sizi de durgunlaştırıyor. Bir çok şeyin karışımı bu şarkı. Özellikle dinleyiciler ve eleştirmenler bu şarkıya bayıldı ve Tech'in bu tarzda şarkı yapasına devam etmesini istiyorlar. Klibi de var hanii.



6) Fortune Force Field  hardcore rap yapan bir adamın nasıl da duygusal ve sakinleştirici bir şarkı yapabileceğinin en güzel kanıtı. Hele nakaratta garip bir ruh haline bürünüyorsunuz. Bayılıyorum.

7) I'm Not a Saint biraz garip bir şarkı :D Beğenmeyebilirsiniz belki. Ancak sözler ilginç. Şarkının adı "Ben Evliya Değilim". Nakaratta bu cümle sürekli tekrarlanıyor ancak aynı zamanda arkaplanda Tech N9ne "Bu doğru değil!" diyor. Kısacası evliya :d Bu şarkı çıktığında şoke etkisi yarattı çünkü Tech N9ne şarkıda, 7. sınıftayken bayan bir öğretmeni tarafından cinsel tacize uğradığını anlatıyor :D

8)  Fragile şarkısı, eleştirmenlerin sanatçıları acımasızca eleştirmesini ve sanatçıların bundan dolayı üzüldüğünü anlatıyor arkadaşlar.. Eleştirmenlerin bir kısmı basit bir şeymiş gibi sanatçıları yerden yere vuruyor ve sanatçıların ister istemez hevesleri kırılıyor. Zaten Fragile kelimesinin anlamı "kırılgan" demek. Şarkının adı bile yeterli konuyu anlamak için. Tech ve Kendrick içlerini döküyor. Şarkıda Kendall Morgan, Kendrick Lamar ve ¡Mayday! ile düet yapmakta. 

Ve Tech N9ne'ın verse'ünden bir söz.
"Ben bir sanatçıyım ve doğal olarak yaptığım müzik konusunda hassas ve kırılganım!!"



9) Priorities şarkısında Game abimizle düet yaparak bizleri şaşırtıyor yine Tech reyiz. Şarkı kısa sürüyor, Angel Davenport adında bayan bir rapper var o da başarılı. Kısa olsa da başarılı bir parça. 

11) Dwamn  şarkısına bayılıyorum :D Tam parti, bar, gece kulübü şarkısı. O kadar eğlenceli, hareketli ve bass dolu bir şarkı ki :D Sözler genel olarak karı kız ve meme ile ilgili, yani eğlence şarkısı, sözlere takılmayın ama şarkıda bir kelime oyunu var ki Tech bir iki kelimeyle rap tarihinin en iyi mecazlarından birine imza attı. 

Söz şu.   "Always looking for the pussy - CAT-scan." 

Açıklayacağım merak etmeyin :D Cidden harika arkadaşlar bu mecaz. Pussy kedicik anlamına geldiği gibi amcık anlamına da gelir :D CAT-scan ise tıptaki bir terimdir, tam boy vücut taramasına denir. Ancak burada harika bir mecaz var işte. "Her zaman bir (kedicik) am (kadın) arıyorum, kedi taraması yapıyorum." Anladınız mı la :d Pussy kelimesi aslında kadın anlamında kullanılıyor ama normalde tıbbi bir terim olan CAT-scan kelimesindeki Cat'i kedi olarak düşünün, scan ise tarama. Yani kedi taramasındayım yani kadın taramasındayım diyor :D

Klip +18 :d 





12) So Dope (They Wanna) şarkısı hızlı bir şarkı. Flex rap yani. Baştan aşağı hızını kesmiyor. Nakaratı ise dile dolanıyor. Şarkıda flex rap babalarından Twisted Insane var. Ve aynı zamanda Wreckonize de yer alıyor. Bunun klibi fazla erotik izlemeyin amk :D





13) See Me şarkısında B.o.B. ve Wiz Khalifa var. İlk Wiz Khalifa düeti olması dikkat çekiyor. Şarkı gayet güzel. Ayrıca şarkının başında Tech'in "Eğer gözlerin bozuk değilse Tech'in bu rap müziğini elinde tuttuğunu görüyorsundur." şeklinde bir sözü de var ;)

14)  "My Haiku - Burn The World" Bu şarkı Tech N9ne'ın Bob Marley'e adadığı bir şarkı. Şarkıda aslında Nas gibi efsane bir isimle düet yapacaktı ama Nas şarkıyı çok kişisel buldu. Bu da olmadı yani. Şarkı anlam açısından önemli. Tech, Vatikan ve Katolk Kilisesi'ne önemli göndermelerde bulunuyor. Durun ben size şarkının adından bahsetmedim. Haiku, Japon kültüründe bir şiir türüdür. 5-7-5 hece şeklindedir. Tech N9ne ilk saniyelerde kendi haiku'sunu söylüyor ama hemen bitiyor :D Dinlemesi çok zevkli :D 

Şarkı pedofillere (çocuklara cinsel eğilimde bulunan yetişkin kişi) karşı nefret dolu söylemler içeriyor. Hauki kısmını çevireyim hemen size. "Bu hasta pedofil güzel küçük çocuklara dokunuyor, gerçekten öldüreceğim onu!" 

Şarkının girişinde "Dünya daha fazla ışığa ihtiyaç duruyor ama benim dünyam hep karanlık oldu." demekte. Şarkı genel olarak dünyadaki savaşlardan, saçmalıklardan, kilisenin zengin halkın fakir oluşundan, çocukların gittikçe psikopatlaşmasından kısacası dünyanın pisliklerinden bahsediyor. 

Şarkının sonunda Tech N9ne şunları söylüyor. Şarkının anlattıkları, girişi, ritmi, beat'i, lirikleri temposu her şeyi mükemmel zaten çıkışta da işi bitiriyor. Bob Marley diyerek damardan giriyor. 

"Mükemmel bir müzisyen şunları söylemişti bir keresinde: 'Eğer dünyayı mahveden bu insanlar bu işi yaparken tek bir gün bile tatil yapmıyorlarsa (yani dur durak bilmeden dünyayı mahvediyorlarsa), neden ben işimi yaparken tatil yapayım ki?"
Bunu hissediyorum
Peki karanlığı nasıl aydınlatabilirim Bay Bob Marley?
İşte bu benim bir denemem, işte bu şarkı
Deniyorum."

15) "That's My Kid" şarkısında Jay Z ile düet yapacaktı ancak Tech N9ne, beat'i uygun zamanda Jay Z'ye yetiştiremedi ve bu düet de olmadı. Şarkı adı üstünde, çocuklarla ilgili. Şarkıyı şöyle düşünün "Eğer çocuğum şöyle şöyle yapsaydı ben böyle tepki verirdim." Şarkıda Tech N9ne ve diğerleri, çocuklarına olan sonsuz sevgilerini anlatıyor. 

16) Meant to Happen şarkısı biraz değişik bir şarkı. Şarkıda Scoop Deville var. Hani şu bir türlü çıkmayan Busta - Eminem düeti Calm Down şarkısının prodüktörü. Şarkıya çok ısınamadım açıkçası ama dinleyin tabi ki. 

18) Believe şarkısı lirikal anlamda iyimser bir şarkı. Olaylara iyimser yaklaşan bir Tech var :d Ayrıca nakaratta Believe kelimesin harflerini söylediği kısma bayılıyorum.

20) Strange 2013 şarkısında nakarat, The Doors grubunun Strange Days şarkısından Jay Morrison'ın söylediği kısımlar sample alınmış. The Doors, Strange Music şirketinin kurulmasında Tech N9ne'a en çok yardımı olanlardan. Tech N9ne bu gruptakilere saygı duyar. Şarkının öncesinde R.I.P. Ray diye bir skit var. Ray Manzarek, The Doors grubunun kurucu üyelerindendi. Şarkıda Tech N9ne'ın ilk verse'ü çok iyi. Ritim harika :D 

21) SMB= Strange Music Bitch!!

Bonus Şarkılar

22) Colorado şarkısında B.o.B. yer almakta yineCes Cru, Krizz Kaliko¡Mayday!Rittz ve Stevie Stone da şarkıda. Dolu dolu bir şarkı :d Kötü bir performans gösteren kimse yok. 

23) Drowning oldukça yumuşak ve duygusal bir şarkı ve yine Liz Suwandi hanımfendi şarkıda yer alıyor. Bonus şarkılar arasında favorim olanlarından. Liz Suwandi cidden harika bir sese sahip. 

24) Thizzles şarkısı fena halde sinirinizi bozabilir :D Dinleyince anlarsınız :D Danny Brown düeti. 

Ön Sipariş Özel Şarkısı
25) Party The Pain Away şarkısında yine Liz var :D

Monster Energy Digital Bonus Şarkısı (Party The Pain Away yerine bu şarkı yer alıyor.)
25) Rock-A-Bye şarkısı ise Tech N9ne'ın özel yetenekleriyle diğer rapper ları ezdiği bir şarkı :D

Dijital Deluxe Sürümü Bonus Şarkıları (Party The Pain Away ve Rock-A-Bye yerine bu şarkı var.)
25) Somebody Else tam kopmalık şarkı :D Nakaratına bayılıyorum. "You make me wish I was fucking someboy else..." Bir güzel şarkı daha yani

26) Feels Like Heaven hafiften duygusal bir şarkı. Nakaratı olağanüstü. Yok böyle bir nakarat amk. Nikkiya söylüyor. 




(2014) Strangeulation (Tech N9ne Collabos serisinin beşinci albümü)


Henüz Mayıs ayında çıkmış bir albüm. Genel not ortalaması diğer Collabos albümlerinden çok az daha düşük aslında ama genel olarak pozitif yorumlar oldu. Birkaç yerden 3 yıldız aldığı olsa da genelde 4-5 yıldız aldı. Ama ben bazı şarkıları pek beğenemedim açıkçası. 

Ama Strangeulation I, II, III, IV serisi harika. Ayrıca ilkinde Tech N9ne'ın Eminem ile ilgili önemli bir sözü var ve bu oldukça tartışıldı. Eminem'e diss attı şeklinde şeyler bile çıktı. Bunu ayrı bir yazıda çevirerek inceleyeceğim merakta kalın şimdilik :D Ama diss falan atmadığını tahmin edebiliyorsunuzdur az çok. Bu 4 tane Strangeulation serisini birleştirip klibini çektiler harika oldu tek kelimeyle. 



Hard ve Over It şarkıları albümün dikkat çeken ve klibi çekilen şarkılarından. 

Öte yandan albümde Fear adlı çok önemli bir şarkı var. Annesine yazdığı bir şarkıydı. 1 ay kadar sonra annesi vefat etti. Klibi tekrar çektiler ve annesinin ölümüne göre tekrar düzenleyerek yayınladılar. Oldukça duygusal bir durum. Şarkıyı kesinlikle çevirmeyi düşünüyorum. Klibe Youtube'dan ulaşabilirsiniz yine. 



(2015) Special Effects 


Bu albümün şarkı şarkı ayrıntılı incelemesine bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.eminem-turkey.com/2015/05/tech-n9ne-special-effects-detayl-album.html





EP'ler

(2010) The Lost Scripts of K.O.D. (30 Mart)


Bu albüm K.O.D. albümü bittikten kısa bir süre sonra yazılan 5 yeni şarkıyı içeriyor. K.O.D. albümünün 2. bölümü olarak da bilinir. Albümün adı zaten K.O.D.'un kayıp parçaları anlamına geliyor. K.O.D. albümü gibi 3 kısma ayrılan bir albüm.Kısımların adları aynı.  Sinir, Delilik ve Çukur.


(2010) Seepage (25 Ekim)


Bu albüm Tech N9ne'ın nakaratçısı ve kankası Krizz Kaliko'nun hastalanması ve çok kötü durumlara düşmesi ve sonrasında da annesinin yine aklını kaybedip deliler hastanesine konulmasının hemen ardından yazdığı 5 şarkıdan oluşan bir EP. K.O.D. albümünün 3. bölümü olarak da bilinir. Billboard 200'de #57, Bağımsız Rap Albümleri'nde #5 numaraya yükselmişti. 

Albüm yine K.O.D. ve Lost Scripts of K.O.D. albümleri gibi 3 kısma ayrılmış kısımların isimleri yine bu diğer iki albümdekilerle aynı. Sinir, Delilik ve Çukur.

Alucard şarkısının adı aslında Every Man For Himself idi. Immortal Technique ile düet yapacaktı ancak düet olmamış. Bu arada Alucard'ı bi tersten okur musunuz acaba :D

Asshole şarkısında da Necro ile düet yapacakmış ama Necro hazretleri verse ünü yetiştirememiş. Bu 


(2012) Klusterfuk 



Yazının ilk part'ındaki resmi hatırladınız mı? Hani Klusterfuk şarkısının giriş kısmını çevirmiştim. İşte o efsane şarkının yer aldığı EP. Albüm kapağı olağanüstü zaten gençler. Bana göre en iyi 2 EP'sinden biri bu albüm. 6 şarkıdan oluşuyor ve her şarkısı güzel. Billboard 200'e #15 numaraya kadar çıkmıştı. Albüm kötü yorum almadı pek.


(2012) E.B.A.H. (18 Eylül) 



Evil Brain Angel Heart. Billboard 200'de #31 numaraya yükselen albüm. Dünya hip hop tarihinin en uzun süren konser turu Hostile Takeover Tour'dan hemen sonra kaydettiği bir EP. Güzeldir genel olarak.



(2012) Boiling Point (30 Ekim)



Adam yemiyor içmiyor şarkı yapıyor amk aynı yılda 3. EP. Hem de öncekinden 1 ay sonra :D K.O.D. albümünün 4. bölümü ve yine aynı 3 kısmı içeriyor. Billboard 200'de #30 oldu. 7 şarkı içeriyor ve URALYA şarkısı efsanedir kesinlikle bayılacaksınız. Klibi de güzel. 



(2013) Therapy (Sessions With Ross Robinson)



EP, Eminem'in #MMLP2'siyle aynı günde çıktı yani 5 Kasım'da. Tech N9ne'ın en iyi EP'si olarak gösterilir. Prodüktörü Ross Robinson, ki bu adam efso biri. Albüm nu metal tarzdadır. Yani metal ile rap karışımı. Heavy metal ve rock öğeleri bile var albümde. Biraz Marilyn Manson gibi. Oldukça dikkat çekti bu albüm. Çok farklı bir tarzdaydı. Ve Tech N9ne'ın bu işi cidden iyi yaptığını gösteren bir albüm oldu. Something Else albümünde Love 2 Dislike Me şarkısında denemişti hatırlarsanız.  Özellikle Head Now şarkısı çok iyi yav. 

Oldukça iyi yorumlar aldı not ortalaması da gayet iyi. Billboard 200'de #32 ye yükseldi. 


Toplama Albümler

Toplama albümler adı üstünde toplama işte amk. Eminem'in Curtain Call the Hits albümü gibi. Hit olmuş şarkıları toplayıp iki üç tane de yeni şarkı ekleyip albüm yayınlama olayına deniyor. Ya da tam tersine albümlerde daha önce yayınlanmamış şarkıları toplayıp ilk defa dinleyiciyle buluşturan albümlere deniyor. Toplama albümleri ayrıntılı incelemeyeceğim. 

(2002) Celcius


Bu albüm Tech N9ne'ın albümlerine koymak istemediği yayınlanmamış şarkılardan oluşuyor. Hatta 3 şarkıda Tech N9ne yer bile almıyor. Albüm genel olarak bok gibi :D Tech N9ne'ın bu şarkıları neden albüme koymadığı rahat anlaşılıyor :D Ama seveni de var illa ki o ayrı bir konu.


(2005) Vintage Tech 


Bu albümde hem daha önce yayınlanmamış şarkılar var hem de eski albümlerden alınan şarkılar var. Bu albüm Celcius'un aksine kesinlikle harika. Mükemmel şarkılar var. 

(2009) The Box Set




Bu yeni şarkıdan içermeyen bir albüm. Albüm kapağından da anlayacağınız üzere, Misery Loves Kompany, Everready, Sickology 101 ve Killer albümlerinin birleştirilmiş bir hali. İncelenecek bir şeyi yok zaten. 


Mixtape 

Bir tane var zaten :d

(2010) Bad Season



XXL dergisi ve DJ Whoo Kid & DJ Scream işbirliğiyle çıkn bir remix mixtape albümü. Bu albümün özelliği şudur ki, Hard Liquor şarkısının prodüktörü Dr. Dre ve Travis Barker'dır. Dr. Dre şarkıda prodüktördü yani :D

23 Aralık'ta ücretsiz olarak sunuldu. Sonradan albüm 25 Ocak 2011'de tekrardan yayınlandı, ancak yeni sürümünde Curious şarkısında Royce abimiz ile düet yaptı Tech N9ne. 

Yazımızın sonuna geldik. Buraya kadar okuduysanız Allah razı olsun :D Adamsınız kadınsınız. Bunu okuyorsanız ve yazıyı beğendiyseniz lütfen ama lütfen Twitter'dan mention atın. Yorumlarınız önemli.




Yazı: Emin Demircan  

Kişisel hesaplar

twitter.com/EminemTurkeyBlg (Blog Twitter adresi. Mutlaka takip edin. Türkiye'nin en büyük ve en kaliteli Eminem fan sayfası.)

fb.com/EminemTeamTurkeyFans (Face sayfamız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder