Eminem - Bad Guy ve Stan [Ayrıntılı Analiz ve İnceleme] - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

26 Şubat 2014

Eminem - Bad Guy ve Stan [Ayrıntılı Analiz ve İnceleme]

   

Tüm yazı bana aittir. Alıntı veya çeviri kesinlikle değildir. 

Emin Demircan
twitter.com/NomadCRY

Bad Guy şarkısını incelemek için önce Stan şarkısını ele almamız lazım. 

Stan

Stan şarkısında anlatılan olay gerçek değildir ama esinlenme vardır. Eminem’in bir kız hayranı gerçekten de onun için intihar etmiştir. Ancak Stan olayı gerçek değildir. Şarkıda, Stanley Mitchell adlı birinin Eminem’e mektuplar göndermesi ve Eminem’in cevap vermemesi sonucunda hamile kız arkadaşını arabanın bagajına koyarak köprüye araç sürüp intihar etmesi anlatılır. Stan, Eminem'den esinlenmektedir. Çünkü Eminem de Just the Two Of Us ve Kim şarkısında Kim'i arabanın bagajına koymuştur. İlk üç verse Stan’in ağzından yazılmıştır. Eminem’i çok sevmesinden, yaptığı ilk şarkıyı bile dinlemiş olmasından, ve onu hamile kız arkadaşından daha çok sevmesinden bahseder. Üçüncü verse ise bir isyan verse üdür. Stan, Eminem’in kendisini takmamasına daha fazla dayanamaz ve Eminem’e isyan, hakaret dolu bir teyp kaydeder. Kabusun olayım, vicdanını kemireyim gibi şeyler demektedir Stan. Kız arkadaşı bagajdadır, aracı içkili bir şekilde köprüye sürer, köprüden düşerler ve boğularak ölürler. Eminem bu olaylardan daha sonra Stan’e mektup yazar. Stan’in kardeşi Matthew’a imzalı bir Bronco şapkası yollar. Mektubun sonunda geçenlerde haberlerde çıkan kişinin Stan olduğunu anlar ve “Olamaz, lanet olsun!” diyerek sözlerini bitirir. Yani dördüncü verse Eminem'e aittir.


Bad Guy


Bad Guy şarkısına gelirsek. Bad Guy şarkısı, dördüncü verse’e kadar, Matthew Mitchell’ın Eminem’den intikam almasını konu alır. Matthew, abisi Stan’in ölümünden Eminem’i sorumlu tutmaktadır. Dördüncü verse'de Eminem vicdana dönüşen Matthew ile hesaplaşıyor. Şarkı iki ayrı şarkının birleştirilmesiyle oluşturuldu. Dördüncü verse tamamen farklı bir ekip ve prodüktör ile  yapıldı.

İlk verse’de Eminem’in cesedi için bir çukur kazmaktadır. Radyoda onun şarkısını her duyduğunda kötü olduğundan bahsetmektedir. Eminem’in gönderdiği imzalı Bronco şapkasına bile öfkeyle küfreder hale gelmiştir. Abisinin öldüğü günden beri intikam ateşiyle tutuşmaktadır Matthew. Ancak biraz büyümesi gerekiyordu, artık büyüdü ve 19 yaşında. “Benim hayatımı mahvettin ama sen mutlusun gibi.” demektedir Eminem’e. Tek amacı Eminem’i öldürmektir. Yapmak istediği şey ise Eminem’i canlı canlı yakıp gün batımına doğru arabasını sakince sürmektir.

2. verse daha bir sinirle söylenmektedir. Eminem’in “Neler yaşadığımı bilmeden beni yargılamaya kalkmayın!” diye bir sözü vardır. Matthew ise “Senin benim ne boktan şeyler yaşadığım hakkında fikrin var mı?” diye sormaktadır Eminem’e. “Bir kere bile beni arayıp sormadın, abime yaptığın gibi benim de mektuplarımı cevaplamadın.” demektedir. Eminem’i öldürmeye gelmektedir. Eminem’e “Nasıl olur da hiçbir bok olmamış gibi yaşamaya devam edersin?” demektedir Matthew.

3. verse Matthew’un Eminem’ i bulmasını konu alır. Verse ün başında “I’ve been driving around your side of this town like nine fricking hours and forty five minutes now.” Denir. Yani, mahallenin etrafında 9 saat 45 dır dolaşıyorum sonunda yeni adresini buldum denmek istiyor. Burada müthiş bir şey vardır. Eminem’in solo stüdyo albümlerinin toplamı tamı tamına 9 saat 45 dakikadır. Gerçekten anlaşılması zor müthiş bir şeydir. Matthew, ağzından salyalar aka aka Eminem’e yapışır, “Özrüne sempatine arkadaşlığına ihtiyacım yok. Tek aradığım şey intikam!” demektedir. Eminem, karşısında Matthew’u gördüğünde dili tutulur, hiçbir şey diyemez. Eminem şarkılarında “bagaja kilitleme” olayını çok kullanır. “Just The Two Of Us” ve “Kim” şarkılarında Eminem, eski karısı Kim’i bagaja kilitleyip bi yerlere götürüp onu öldürdüğünden vs. bahseder. Stan şarkısında da Stan, Eminem’in şarkılarından etkilenerek aynı onun gibi kız arkadaşını bagaja kilitlemiştir. Bad Guy şarkısında ise Matthew, Eminem’i bagaja kilitler ve abisinin yaptığı gibi sürmeye başlar. Bir döngü var karşımızda. Ve “Bir hayranın tarafından bagajda tutuluyorsun, çok ironik değil mi?” diyerek dalga geçmektedir Eminem’le. Ayrıca Eminem’in kendisine gönderdiği Bronco şapkasına “bok gibi” demiştir.

Ayrıca şarkıda Matthew’un gay olduğunu anlıyoruz. Bunu gösteren ilk cümle, Matthew’un Eminem’i bagaja koyduktan sonra “Kimmiş ibne ha? Söyle bakalım!” demesidir. Bu kısımdan sonra Stan şarkısından alıntılar başlamaktadır. Matthew, abisi Stan'in Stan şarkısında dediği gibi, aynı müzik ve aynı ses tonuyla aynı sözleri söylemektedir. “It’s just me, you and the music now, Slim, I hope you hear it. We’re in a car right now, wait, here comes my favorite lyric.” Bu kısma kadar tamamen Stan’dan alınmadır. (Eminem bu kısmı şarkıda tekrardan söylemiştir.) Bu kısımdan sonra can alıcı yerler başlar.

Eminem ilk MMLP albümünde Criminal şarkısında "I'm the bad guy who makes fun of people that die" demektedir. Yani “Ben, insanların ölmesinden zevk alan kötü adamım.” demektedir Eminem. 
Bad Guy şarkısında ise Matthew der ki: “Wait, here comes my favorite lyric : ’I'm the bad guy who makes fun of people that die' " Yani Eminem’in en sevdiği sözünün bu olduğundan bahsediyor ve Eminem’le dalga geçiyor. Çünkü şimdi Eminem’in ölümüyle dalga geçerek eğlenen kişi Matthew olacak.
Buradan sonrası aslında Eminem’in itirafları ve öz eleştirilerini yansıtır. Matthew, albümün adının MMLP2 konulmasının sebebinin bir pazarlama taktiği olduğunu, sırf Eminem’in albümü daha fazla satsın eski ününe tekrar kavuşsun diye yaptığı bir şey olduğunu söyler. Bu bir Eminem itirafıdır. 
Eminem, Say Goodbye Hollywood şarkısında “Publicity stunt my ass, conceal my fuckin' dick.” der. Yani albüm tanıtımı için reklam yapmanın saçmalığından bahsediyor. 

Ancak Bad Guy şarkısında Matthew’un dedikleri (yani Eminem'in özeleştiri/itirafları) çok açık. Matthew der ki “And hey, here's a sequel to my Mathers LP just to try to get people to buy.How's this for publicity stunt, this should be fun. Last album now, cause after this you'll be officially done.” Yani “Hey, işte ilk MMLP albümümün devamı! İnsanlar satın alsın diye böyle yaptım. Nasıl reklam ustalığı ama? Eğlenceli olacağa benziyor. Bu senin son albümün Eminem, çünkü bu şarkıdan sonra resmi olarak bitmiş oluyorsun.”
Çoğu kişi bu kısım ve sonrasını dinledikten sonra MMLP2'nin Eminem’in son albümü olduğunu düşündü. Ancak değil. Neyse biz devam edelim.
Eminem lakabı, Eminem’in gerçek adı olan Marshall Mathers’ın baş harflerinin kısaltıldıktan sonra (M&M = Em and Em = Em ‘n Em) okunuşunun yazılışından gelir. Eminem/Emenem arası bir okunuşu vardır. Ve ilginçtir ki Matthew’un soyadı Mitchell’dir ve baş harfleri de Eminem’in ki gibi (Marshall Mathers) M&M yapmaktadır. Matthew, Eminem’le dalga geçer: “Eminem , M&M tarafından öldürüldü, yani Matthew Mitchell, orospu çocuğu, ben senin baş harflerine bile sahibim.” der. 

Sonrasında Eminem’i yakıp kardeşinin yanına gömmekten vazgeçer. Eminem’in Detroit’i çok sevdiği aklına gelir. Onu kendi şehrinde gömmeye karar verir. Ve yine Stan şarkısında olduğu gibi siren sesleri çalar. Ve bagajdan Eminem bağırır: “Aman Tanrım, polis!!” Matthew, Eminem’den öylesine nefret etmektedir ki cenazesine polisin roket atmasını bile istemektedir. 

Matthew siren sesleri üzerine planı değiştirir. Abisinin yaptığı gibi arabayı köprüye sürecektir. Ve Eminem’in Desperados şarkısından alıntı yapar. “...chauvinist pig drove in this big Lincoln Town Car" Yani “Seni milliyetçi domuz arabayı bu büyük Lincoln Town arabasında sürdün.” Sonrasında Stan şarkısından yine alıntı yapar. “Well gotta go, almost at the bridge” “Pekala, gitmem gerek, köprünün sonuna yaklaştık!” der Matthew. 
“Büyük kardeş bu senin için, Slim, bu abim ve Frank Ocean için, umarım iyi yüzebiliyorsundur ve şimdi gay lerden nefret ettiğini tekrar söyle bakalım!” 

Buradan Matthew’un gay olduğunu bir kez daha anlayabiliriz. Ayrıca şarkıda “… Frank Ocean, oh hope you can swim good .” şeklinde bir söz geçiyor. Frank Ocean gay bir şarkıcıydı. Ve Swim Good adlı bir şarkısı vardı. Matthew “Bu abim ve Frank Ocean için!” diyor. Aslında Stan’in de gay olduğunu çıkarabiliriz. Eminem’le beraber yaşamak istemesi, sürekli onu yanında hissetmesi ve Stan şarkısında söylediği garip şeyler, Stan’in de küçük kardeşi Matthew gibi gay olabileceğini gösteriyor. Bir diğer nokta da Eminem, Stan şarkısının 4. verse'ünde "Birlikte yaşayalım saçmalığı da nedir Stan?" demekte. 

Ve en önemli yer. Dördüncü verse. Bu verse efsanedir. Eminem'in bugüne kadar yazdığı en iyi verse'lerden biridir hatta çoğu eleştirmene göre ve bana göre de en iyisidir. Burası insanı ağlatır. Kendinizi verip sözleri anlarsanız cidden ağlarsınız. Eminem’in yazdığı en iyi verse lerdendir. Bana göre ise en iyisidir. Çok fazla öz eleştiri, itiraf ve olacakları kabullenme içerir. Eminem’in içini döktüğü yer diyebiliriz. 
Bu verse’de Matthew, Eminem’in vicdanı haline geliyor ve Eminem vicdanıyla hesaplaşıyor. 
Öncelikle dördüncü verse'in çevirisini mutlaka okumalısınız. İnternette mevcut. Çeviriyi okuduktan sonra aşağıyı okursanız olayları daha iyi anlayacaksınız. 

Bu verse de dikkat çekmek istediğim yerler Eminem’in vicdanının Eminem’e söylediği korkunç gerçeklerdir. Bugüne kadar tüm efsane rapper lar bir süre sonra unutulmuştur. 2Pac dahil. Evet 2Pac da dahil dedim. Her yerde 2Pac ile ilgili şeylerin paylaşıldığını, onun unutulmadığını mı düşünüyorsunuz? Çok yanlış maalesef. Düşündüğünüz gibi değil. Eminem’in dediği gibi tüm rapper lar, özellikle ölen rapper lar bir süre sonra gözden düşmüştür. 
“Artık daha fazla ismini bağıran fanlar yok, kameralar kapandı. ÜZÜCÜ FAKAT BU ONLARIN HEPSİNE OLUYOR.” Gayet üzücü değil mi? Eminem de diğerleri gibi bir süre sonra gözden düşeceğini düşünüyor. Aslında bir kabullenme bu. 2000’lerin başlarındaki ilgiyi 2004’ten sonra kaybetti Eminem. 2010’a kadar kendisini gerçek anlamda gösteremedi. Ayrıca şu sözler Eminem’in emekliye ayrıldığını düşünülmesine sebep oldu: “Kutuna çekilmeden önce etki bırakacak şeylerinin olduğuna emin olsan iyi edersin.”
Ve en kötüsü şarkının son 20 saniyesinde gözler dolar. Sürekli “Guess who’s back!” diyerek bizi gülümseten adam bu sefer “So, one last time, I’m back!” demektedir. Ne kadar üzücü dimi? Ve bu albümünün her zamankinden daha iyi olacağını söylüyor. “Tüm bunları başlatan büyünün 2 katı.” “Eziyet edilmiş bir sanatçının trajik portresi. Kendi çizimleri içinde kapana kısılmış.” Burası da oldukça acıklıdır. Ne var ki bu Eminem’in son albümü olduğu manasına gelmiyor. Bu şarkıda Shady’yi öldürüyor. Bu Shady’nin son albümü. Zaten albüm çıktığı gün attığı tweet de bunu belli ediyor. “Welcome home, for the last time.” Çoğu kişi bunu Eminem’in son albümü olarak algıladı ama yanlış. Zaten albümde Rap God, Survival, Rhyme or Reason ve Evil Twin şarkılarını dinlerseniz kesinlikle son albüm olmadığını anlarsınız. Facebook’taki soru cevap etkinliğinde de Eminem, Kendisine sorulmasından en nefret ettiği soru nedir? Sorusuna “İnsanların emekliye mi ayrıldın diye sorması.” şeklinde cevap vermiştir.

Ancak Eminem'in bir dediği öbürünü tutmuyor :D Evil Twin şarkısında da tam tersine Slim Shady ile Eminem'in ikiz olduğundan vs. bahsediyor.The Monster'da ise asıl Shady kontrolüm altında demek istiyor. Yani adamın ne yapacağı belli değil. Bir bakmışız sonraki albümün adı The Slim Shady LP2 olmuş. Gerçi hiç ihtimal vermiyorum ama olursa laf yeriz diye şimdiden yazıyorum.
Bad Guy şarkısı albümün özeti gibi bir şey. İçinde pek çok soru işareti bulunduran, pek çok öz eleştiri, itiraf ve kabullenme içeren harika bir şarkı. 



twitter.com/NomadCRY (Kişisel hesabım.)
twitter.com/EminemTurkeyBlg  (Blog Twitter hesabı. Mutlaka takip edin.) 
facebook.com/EminemTeamTurkeyFans


2 yorum:

  1. Bayıldım çok kapsamlı bilgi dolu bir analiz olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Çok çok iyi bir analiz. Şarkılardaki ufak ayrıntılara , göndermelere kadar her şeyi çok güzel anlatmışsınız. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil