Eminem - Rap God şarkı ve klibinin ayrıntılı incelemesi - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

22 Şubat 2014

Eminem - Rap God şarkı ve klibinin ayrıntılı incelemesi

    


Merhaba. Bugün size zamanında Rap God şarkısı ve klibi çıktığında kişisel hesabımdan yazdığım eski tweet lerimden bir derleme sunacağım. Öncelikle yazı kesinlikle alıntı veya çeviri değildir. Tamamen bana aittir.

Rap God, tamamen eski Slim Shady tarzını yansıtan bir şarkıdır. Albümdeki en farklı şarkıdır. Sözler acımasızdır ve yeterince edepsizdir. Yani Eminem bu şarkıda Marshall kimliğinden çıkıp tamamen Shady kimliğine bürünüyor.

Şarkı 6 dk 5 sn sürmekte ve 1560 kelime bulunmakta. Saniye başına 4.5 kelime yapıyor. Rap God, harcore rap sınıfına giriyor. Herkesin beğenebileceği bir şarkı değil aslında. Saf rap. Eminem şarkıyı kısmen freestyle olarak kaydetmiştir. Bu ise olağanüstü bir şeydir. Tabi ki şarkıyı 6 dk da yazmadı bu işin şakası ancak şarkı büyük ölçüde freestyle'dır. Zaten şarkının yapısına bakarsak bu anlaşılmaktadır. 

Rap God son yıllarda çıkmış en iyi rap şarkısı olarak kabul edilmektedir. Kelime oyunları ve kafiye şeması akıl alır gibi değil. Eminem müthiş bir kafiye akışı yaratmış. Çoğu rapper şarkıdan övgüyle bahsetti. Ve şarkı herkes tarafından olağanüstü olarak kabul edildi. D12 grubundan Swifty şarkıyı ilk dinlediğinde, "Bu şaka olmalı." demiştir. Ice Cube şarkıdan son on yılın en iyi rap şarkısı olarak söz etmiştir.

Şarkı 24 saatte 13'ü basılı yayın olmak üzere toplam 136 yerde haber oldu. Pek çok günlük gazeteye çıktı. 

Eminem eski haline geri dönmesi gerektiğini anladığını Rap God şarkısında söylüyor. Kendi kendini eleştirmek gibi bir şey bu. "Bir şeyler yanlış gidiyor. Hissediyorum. 'Slim Shady kendini kanıtlaman için 6 dakikan var. Hazır mısın?' "

Ayrıca şarkıda efsane rapper'lardan övgüyle bahsetmekte. "Ben mi? Ben Rakim, Shabazz, 2Pac, NWA, Ice Cube, Dr. Dre, Ren, Yella ve Eazy'nin ürünüyüm." diyerek efsane rapper lara saygısını gösteriyor Eminem. 

Şarkıda pek çok gönderme var. Monica Lewinsky'nin Bill Clinton'a oral seks yaparken yakalanma durumundan tutun Nirvana'ya bile gönderme var.

Ayrıca yanlış anlaşılan bir konuya da değinmek istiyorum. "...motherfuckin Rock'n Roll Hall of Fame.." Burada motherfuckin kelimesi tahmin ettiğiniz anlamda kullanılmıyor. Motherfuckin kelimesi burada olağanüstü, muhteşem anlamında. 

Önce Rock'n Roll Hall of Fame'den bahsedelim. Bu bir müzedir. Kuruluştur. Müzisyenlik hayatı 25 yılı geçen başarılı sanatçılar bu kuruluşa alınırlar. Üye olurlar. Orada kendilerine özel ayrılmış bir alan olur. Run DMC adlı efsane rock-rap grubu 2009 yılında 25. yılını doldurdu ve kuruluşa alındı. Run DMC'yi kuruluşa alırken tanıtmakla görevli kişi ise Eminem seçildi. Yani Eminem sahneye çıktı. Bir konuşma yaptı, Run DMC hakkında konuştu ve onlara "Buyrun!" dedi. Onları sahneye çıkardı yani. Şarkının o kısmında Eminem, Run DMC'ye herhangi bir şekilde laf atmıyor yani yanlış anlaşılmasın.

http://www.youtube.com/watch?v=IXSAdX1VCXc Bu linkten izleyebilirsiniz.

Eminem şarkıda, gay'lere de oldukça fazla gönderme yapıyor.  Eminem, zamanında homofobik karşıtı sözleri nedeniyle çok tepki almıştı. Onu protesto bile etmişlerdi. Ve ilk MMLP albümünden sonra da Eminem, bir daha homofobik karşıtı söz yazmamıştı. Ancak Eminem, Rap God da bunu bozuyor ve homolara sağlam laf geçiriyor. Hepimiz o kısmı biliyoruz.

Şarkıda Rihanna ve Chris Brown'a da gödnerme var. "Kadınları tahrip etmezsem onlara nasıl kek pişirebilirim?" derken Chris Brown'ın Rihanna'ya temiz bir dayak attıktan sonra bir kek yapıp yanına gitmesi ve Rihanna'nın Chris ile barışmasına tepkisini dile getiriyor.  

Klip incelemesi

Şimdi klibin incelemesini yapalım. Eminem'in en ilginç kliplerinden biri bu. Pek çok konu var değinilecek.

Öncelike şarkının konseptine bu kadar uyan başka bir klip daha yok. 

Eminem klipte Max Headroom kılığına bürünüyor. (İlk başta çıkan tip) Ve gerçekten iyi bir benzetme olmuş. Max Headroom, 80'lerde TV'lerde yayınlanan bir show programı. 2 yıl boyunca tamamen random bölümlerden oluşmuş. Bu şöyle oluyor. Max Headroom, tamamen bilgisayarlarla tasarlanmış yapay zekaya sahip bir karakterdir. Ve konuşacaklarını bilgisayar belirler. Yani bir robot. Eminem, klipte bu karakterin kılığına girerek "..rap like a robot, so call me Rapbot!" sözünü canlandırmış. Klibin başındaki eski model TV'ler zaten '80 leri işaret ediyor. Slapbox derken ise televizyonda boks yapan robotlar çıkıyor. 

Sözlerde Bill Clinton ve Monica Lewinsky olayına zaten müthiş bir gönderme vardı ama bununla yetinmemiş klipte de göstermişler.

İlk verse'ün sonunda geçmişte Eminem'den yediği diss lerle yerle bir olan Canibus adlı rapper ekranda gösteriliyor. İlk verse'ün sonunda Eminem, Canibus ve Disaster atışmasına atıfta bulunuyor. Klipteki televizyonda gösterilen bu. 

Ve asıl bomba, ilk verse den sonra 8 Mile'daki bir sahnenin yeniden çekilmiş versiyonu ekrana geliyor. 8 Mile filminde Eminem çekinerek battle alanına girmişti. (2002) Ancak  klibinde ortalığı yararak ve "..feel like a Rap God!" diyerek giriyor. Geçen 10 yıldaki gelişimin göstergesi bu. 

Ayrıca klipte Busta Rhymes demiyor. "Bus a rhyme" diyor. Ama tabi bir atıf var ve ekrana Busta Rhymes geliyor o sırada. 

Ve en önemli yer belki de. "Ben mi? Ben Rakim, Lakim Shabazz, 2Pac, N.W.A. , Ice Cube, Dre, Yella, Eazy-E'nin ürünüyüm. Teşekkür ederim, siz beni yarattınız."  Eminem, saygı duyduğu bu rapper ları sayarken ekranda onları görebiliyoruz. 

Klipte Eminem'in gay lerle dalga geçtiği kısımdaki öne geriye sendeleyerek gitme hareketleri 'looking boy' taklitidir. Ve klipte Portal oyunundan referanslar var açıkça görülüyor.

Ve bence en ilginç kısma gelelim.
Sözlerde direkt olarak  deki Vali'ye gönderme var. Dizide, vali öldürdüğü zombi kafalarını saklar ve onları izlerdi. Sözlerde ise "I'm The Walking Dead, but I'm just a talking head." kısmı var. Konuşan kafalar ve  direk Vali ile ilgili zaten. Klipte ise sadece tv ekranında gözüken birkaç zombi var. Diziden konuşan kafaların sahnesi alınıp konulabilirdi aslında. 

Klipte Nirvana'ya bile gönderme var. 5.19'da durdurursanız kitapta 'lake of fire' yazıyor. Nirvana'nın bir şarkısı bu. Ve Eminem o sırada yanan bir göl üstünde yürüyerek Nirvana gibi korkak olmadığını ima ediyor. Lake of Fire dinlerseniz anlarsınız. Klipte içindeki şeytani karakterle savaşı da biraz alaycı bir şekilde gösterilmiş. Sözler zaten yeterince sertti. Ancak klipte sözlerin de dışına çıkan sert göndermeler var. Her anlamda harika bir klip.

Oldukça ayrıntılı bir inceleme yapmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Beğendiyseniz lütfen yorumda bulunun ve sosyal ağlarınızda paylaşın. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle. 

    

twitter.com/NomadCRY (Şahsi hesabım. Benzer paylaşımlar için takip edin.)
twitter.com/EminemTurkeyBlg (Blog hesabımız)


1 yorum:

  1. Gayet iyi idi ama bundan fazlası var klipte.emibem benim rap e bakış acimi kökünden değiştirmiş bir rapcidir.yaptigi çalışmaları on izeri on bence😊😊😊

    YanıtlaSil