Eminem - #MMLP2 Detaylı Albüm İncelemesi (Şarkı şarkı) - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

27 Mart 2014

Eminem - #MMLP2 Detaylı Albüm İncelemesi (Şarkı şarkı)



Bu yazıda MMLP2 çıktığı zaman attığım tweet'lerin bir derlemesini ve çok daha fazlasını bulacaksınız. Oldukça objektif bir inceleme yapmaya çalışacağım. Her şarkı tek tek incelenecek.

Albüm çıktığında herkesi bir hayal kırıklığı aldı sebebi albümün kötü olması değil Eminem'in attığı tweet idi. Eminem albümün çıkışını bu tweet ile ilan etti.



Herkes bu tweet nedeniyle MMLP2'yi son albüm sandı. Halbuki alakası yoktu. Adam evine son kez hoşgeldin diyordu. Ev sadece. Bahsettiği şey Shady idi. Evi idi. Bir daha evini görmeye geri dönmeyeceğini söylüyordu. Shady'yi son kez göreceğimizden bahsediyordu. Attığı tweet'ten anlaşılanlar buydu ama Eminem çelişkili birisi bunu da açık açık söylüyorum. Bir dediği ötekini tutmuyor. Bad Guy şarkısında açık açık Shady'nin bitişini anlatırken Evil Twin'de tam tersini söylüyor. Shady benim ikizim ve biz aynıyız diyor. Sonra The Monster'ın klibinde 'asıl' Shady'yi kafese kilitlediğini, yani Shady'nin kontrol altında olduğunu göstermek istiyor vs. Ne yapacağı belli olmuyor bu adamın.

Eminem zaten Facebook soru&cevap etkinliğinde iddialara son noktayı da koydu.

"Sorulmasından en nefret ettiğin soru?" sorusuna Eminem'in verdiği cevap "Emekliye mi ayrıldın sorusu." şeklinde.

Ayrıca 5 Kasım günü oldukça fazla yabancı kişiye Eminem'in demek istediğini anlatmakla uğraşmıştım :D Mention yağmuruna tutuldum diyebilirim. 


5 Kasım'da Instagram'da oldukça ünlü bir blogun sayfasına şu yorumu yazmıştım. Ve bu yazım 16 farklı Instagram hesabında paylaşılmıştı. 

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

Yazımın çevirisi: Bazı insanların daha fazla açıklamaya ihtiyacı olabilir. Arkadaşlar bu son albüm değil. Bu sadece Shady'nin son albümü. Shady belki bitti ama Eminem her zaman bizle.  Bad Guy'ı dinleyin, şarkı boyunca Shady hakkında konuşuyor. Ve attığı tweet: "Welcome home for the last time." Albüm kapağını kastediyor. Bir daha albüm kapağı olarak asla eski evini koymayacağını söylüyor. Ve daha pek çok şey. Shady bitti. Ama Eminem bizimle. Survival ve Rap God'da açıkça söylüyor ölene kadar rap yapacağını. Ve son bir şey. Şöyle bir sözü var Bad Guy'da : "Aklım diyor ki: 'Boşver, siktir et.' Kalbim diyor ki: "Yapacağım bu şeyi, canlı canlı yakacağım bu şerefsizi.' "
Ve bir sözü daha var: "Slim umarım duyuyorsundur....  Ve, son kez geri dönüyorum (Slim Shady olarak) 
Shady hakkında konuşuyor. Yani, sadece Shady bitti. Eminem değil. Unuttunuz mu? Bize söz vermişti Recovery'de. "Bir daha sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım."
Bu benim ilk günkü görüşlerimdi. Ancak sonradan fikrim hafiften değişti. Yazının başında anlattığım gibi. Adamın ne halt yapacağı belli olmuyor. Bir sonraki albümü SSLP2 olursa şaşırmam. Eminem kendisiyle çelişen bir adam bunu açıkça söylüyorum. Sürekli adamı övecek değilim. 

Albüm hakkında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, daha doğrusu bir sıralama yapalım. Eminem'in albümlerini iyiden kötüye sıralıyorum şimdi.

1- The Marshall Mathers LP 
2- The Slim Shady LP
3- The Eminem Show
4- The Marshall Mathers LP 2
5- Recovery
6- Relapse
7- Encore
Bu albümlerin genel bir incelemesini başka bir yazıda yapacağım merak etmeyin. Şimdi konumuz MMLP2.

MMLP2 ile Eminem oldukça iyi bir geri dönüş yaptı. Kimseyi hayal kırıklığına uğratmadı. İlk haftasında 1.12 Milyon satarak iyi bir giriş yaptı ve Kasım'da çıkmasına rağmen yılın en çok satan 2. albümü oldu. Medyadan oldukça güzel tepkiler aldı. Tam 86 ülkede #1 olarak hala daha sahalardayım mesajı verdi Eminem. Berzerk, rap seven sevmeyen herkesin ağzına dolaştı. Sonrasında çıkan Rap God rekor üstüne rekor kırdı. The Monster satış ve liste rekorları kırdı.

MMLP2 genel olarak karamsar bir havaya sahip aslında. Evet oldukça eğlenceli ve hareketli şarkılar içeriyor belki ama Legacy ve Stronger Than I Was bile ne kadar karamsar bir albüm olduğunu göstermeye yetiyor albümün. Ben açıkçası hiçbir albümünde bu havayı sezmedim. Ayrıca  de 12 yıl önceki ilk  albümünden o kadar fazla alıntı var ki. Şimdi şarkıları tek tek incelemek istiyorum.


Bad Guy

Uzun zamandır bir şarkıda gözlerim dolmamıştı.  şarkısı  şarkısının devamı gibi olmuş. Ve çok acımasız bir cevap olmuş. "İlk şarkı zaten gözlerimi doldurdu ben nasıl devam edeyim diğer şarkılara?" diye düşünüyordum Bad Guy bittiğinde. Bu şarkıyı oldukça detaylı bir biçimde analizimde ele aldım. 

Beklediğimden çok daha fazla ilgi gören ve okunan Bad Guy & Stan analizimi okumadıysanız mutlaka okuyun. TIKLA 


Parking Lot (Skit)

 skit i ilk  deki Criminal şarkısından sonra olanları anlatıyor. Parking Lot'ın açıklamalı çevirisini okuyarak ayrıntılı bilgiyi edinebilirsiniz. TIKLA


Rhyme or Reason

Şarkıdaki "What's your name? Who's your Daddy?" kısımları Necro'nun "Who's Your Daddy' şarkısından alınan bir sample. Şarkının müziği çok iyi. Ayrıca Eminem şarkıyı rastgele okumuş. Ritme uymuyor kafasına nasıl eserse öyle söylüyor. Mesela bazı şarkıları ritme kaptırıp daha ilk dinleyişinizde lirikleri okuyarak söyleyebilirsiniz ama bu şarkıyı okumanız imkansız. Rick Rubin prodüktörlüğünde hazırlanmış bir şarkı. İlk iki verse'de Eminem sakin Marshall rolünü oynarken üçüncü verse'de Slim Shady moduna dönüyor ve babasına attırıyor.

Ayrıca Yoda taklidini dördüncü kez yapmış oluyor Eminem.

Üçüncü verse'ün sonlarına doğru MMLP'deki Criminal şarkısına göndermeler var. Aynı söyleyiş tarzıyla benzer lirikleri söylüyor.
But I still am a "Criminal!" "Fakat ben hala bir "Suçlu" yum!"
Ten-year-old degenerate grabbing on my genitals!  "10 yaşında dejenere olmuş bir veledim, cinsel organlarımı avuçluyorum!"
The last Mathers LP done went diamond "MMLP albümü elmas sertifikası almıştı 
This time I'm predicting this one will go emerald! "Bu defa bence bu albüm zümrüt sertifikası alacak!"


Elmas ve zümrüt sertifikası satış rakamlarına göre verilir. Wikipedia'dan bakabilirsiniz onu da yazdırmayın bana.

Ve şarkıdaki en önemli yer. "Çünkü ben genç Amerikalıların çabalarıyla ilgileniyorum. Siktiğimin ebeveynleri onların problemlerinin farkında bile değil."


So Much Better

Müziği hareketli, sözleri eğlenceli ve nakaratı dillere dolanan tüm gün zihninizde çalan harika bir şarkı. Ayrıca Skylar Grey'e de bir gönderme var!


You fake, lying slut you never told me you knew Drake
And Lupe? You want to lose two legs? 


Seni gidi fake, yalancı kaltak bana Drake ile tanıştığını söylememiştin



Ve hey Lupe! İki bacağını koparmamı mı istiyorsun!






Survival

Bu şarkı aslında albüme konulmayacaktı normalde, sonradan koyalım dediler. Echo şarkısından tanıdığımız Liz'in sesi bu şarkıda da yine nakaratta eşlik ediyor. Beat'i tamamen hard rock olan bir şarkı. Rap-rock sınıfına sokabiliriz rahatlıkla. Özellikle Eminem dinlemeyenler veya rock severler bu şarkıyı çok sevdi. Şarkıda Kendrick Lamar'a da diss'i çakmış bu arada. Kendrick Lamar'ın kendi oluşturduğu bir liste var. Sevdiği rapper ları sıralamış güya. Bu saçma listede Eminem yer almıyor, 2Pac da yok ve daha pek çok adam gibi rapper yok ve Eminem şarkıda "Eğer ortada bir liste varsa ve ben orada yoksam bu sikimde değil." diyor. İşin garip yanı Kendrick'e bir röportajda en sevdiği rapper'ları soruyorlar ve saydığı isimler "Nas, 2Pac, Eminem, Jay Z." Derdi ne bu Kendrick'in bilmiyorum ama kendini New York'ın kralı ilan ettiğinden beridir bir kılım buna. Yine de bu çok iyi bir rapper olduğu ve gelecekte Eminem'in tahtına oturabilecek 3 kişiden (Yelawolf, Macklemore, Kendrick) biri olduğu gerçeğini değiştirmez. 



Legacy

Bu şarkı albümdeki en iyi şarkılardan. O kadar iyi bir şarkı ki kelimeler kifayetsiz kalır. Albümdeki en karamsar şarkı. İçine kapanık, ezilen bir çocuğun gittikçe büyüyüşüne ve herkese karşı gelmesine şahit oluyorsunuz. Okul dönemine iniyor şarkıda. Sürekli dövüldüğünü, ezildiğini, hakarete uğradığını vs. görüyoruz. Şarkının ilk iki verse'ünde sese eski plak havası verilmiş. Umutsuz bir hava, pesimist sözler. Üçüncü verse'de ise o hava kayboluyor ses düzeliyor Eminem ayağa kalkıyor "Hadi gelin amına koyim şimdi vurun bakalım!!" dercesine bağırıyor. Haykırıyor, artık o ezik çocuk değilim diyor. Bununla da yetinmiyor Tüm dünyaya karşı tek başına ayakta durduğunu söylüyor. Beni asla yenemeyeceksiniz diyor. Genel olarak dinleyici yorumlarına ve Youtube'a baktığımızda çoğu kişiye göre bu albümdeki en iyi şarkı. İnsan duygulanıyor, ilk iki verse gözleri doldururken üçüncü verse'deki cesaret tekrar bir silkelendiriyor adamı. Ne diyebilirim ki... Bu şarkının türkçe çevirisi tarafımdan yapılacak. Malum sitedeki çeviri götüm gibi. Saçma sapan çevirmişler. En doğru çeviriyi bizde göreceksiniz yakında. 12.04.2014 Zaman geçti ve çeviri geldi. Çeviri için TIKLAYIN

Recovery albümündeki Going Through Changes şarkısı benim favorilerimdendir. Dinledikçe duygulanırım. Legacy ile Going Through Changes şarkısının prodüktörleri aynı.

Going Through Changes açıklamalı çevirim için TIKLA


Asshole

Şarkı direk hararetli bir şekilde başlıyor. "Bu dünyaya tam da kötü bir adama ihtiyaç duyduğu zaman geldim." diyerek Shady kimliğini gösteriyor. Ritim ve sözlerin uyumu çok iyi. Ancak genel olarak baktığımızda albümdeki diğer şarkıların yanında sönük kalıyor. Ayrıca Skylar Grey'in sesinin bastırılması da hoş olmamış karının sesi duyulmuyor resmen. Ayrıca yıllar sonra ICP'ye de diss'ini çakıyor. 
For thinking we had some magnetic pull
Then screamed "ICP in this bitch! How do fucking magnets work?"

Eminem'in bugüne kadar diss'leştiği, atıştığı kişileri ve sebepleri atılan diss'leri vs. her şeyi aşırı ayrıntılı olarak yazdığım yazıyı okudunuz mu? TIKLAYIN


Berzerk

Berzerk şarkı ve klibinin ayrı ayrı ayrıntılı incelemesi için TIKLAYIN.
Türkçe çevirisi için TIKLAYIN


Rap God

Oldukça beğenilen ve herkesçe okunan Rap God şarkı ve klibinin ayrı ayrı detaylı incelemesini okumak için TIKLAYIN


Brainless

Şarkı The Slim Shady LP albümündeki 'Brain Damage' şarkısının güncellenmiş bir hali. Çok rahat bir şekilde anlaşılıyor bu. Şarkının başında geçen Intro'daki sözler dikkat çekiyor. Eminem'in konserlere testereyle çıktığı dönemlere dikkat çekiliyor. "Eminem has a full line of chainsaws." 
Dikkat çeken sözler ise şunlar: 
If you had a brain, you'd be dangerous - a brain, you'd be dangerous - a brain, you'd be dangerous
I'ma prove you wrong
Momma, I'mma grow one day to be famous, and I'mma be a pain in the anus

Eminem, SSLP albümünde Brain Damage şarkısında beyinsiz olduğunu söylüyordu. Evet böyle diyordu. Brainless şarkısında ise annesine ve Brain Damage'e atıfta bulunuyor. "Annem hep derdi ki: 'Eğer bir beynin olsaydı çok tehlikeli olurdun.' Ve ben hatalı olduğunu kanıtladım, Anne büyüdüm ve insanların ağzına ediyorum."


Stronger Than I Was

Bu şarkıyı beğenmeyeni görmedim ben. Beğenmeyen açık ve net gerizekalıdır. Hanginiz dinlerken duygulanmadı lan? Eminem'in sesinin çatallaştığı yerlerde hiç mi içiniz gitmedi ibneler? 

Şarkının ayrıntılı incelemesi için TIKLAYIN
Şarkının çevirisi için TIKLAYIN



The Monster

Bu şarkının ve klibinin detaylı incelemesi ve analizini okumak için TIKLAYIN



So Far...

Bu şarkı kesinlikle albümdeki en eğlenceli şarkılardan. Şarkının sözleri o kadar eğlenceli ve komik ki tekrar tekrar dinlenebilir. Eminem şarkıda yaşlandığını kabul ediyor ve eğlenceli bir kimliğe bürünüyor. Şarkıda Joe Walsh'un 'Life's Been Good' şarkısı sample olarak kullanılmış ve Eminem çok güzel bir şekilde Joe Walsh seini ve söylenişi taklit etmiş. (O kısımların nereler olduğunu anladınız siz.) Eminem 'So Far...' şarkısında teknoloji severlere hitap ediyor fksjddjskss :D Nintendo'dan, Playstation'dan hatta Zelda'dan bahsediyor. Ve şarkıda The Real Slim Shady ile I'm Back'ten gülümseten alıntılar var. Bu arada Eminem'in teknojiden anlamadığını anlamış olduk :D  

Dikkat çeken sözlere gelirsek: 
"Bir köşküm var ama normal bir evde yaşıyorum. Kral boy yatağa sahibim ama kanepede uyukluyorum."
"Bu tuşlar neye yarıyor? Playstation'ın canı cehenneme." 
"Ben hala Nintendo Zelda manuelinde kaldım. Koş, zıpla, yumruk at, yakala. Tek bildiğim bu." 
"Face'te tüm dünyadan arkadaşlarım var. Ne anlama geliyor emin değilim ama bana güzel bir şey olduğunu söylediler."
"40 yaşımı geçtim ama hala ergen bir çocuktan daha ergenim. Yetişkinler aslanda daha ergen değil mi?"



Love Game

Tıklanma rekoru kıran ve yapılmış en iyi ve en ayrıntılı türkçe çeviri olan Love Game çevirimi hala okumayan kaldı mı? TIKLAYIN Kesinlikle ama kesinlikle okumalısınız. Çoğu yabancı bloga, medyaya, profesyonel müzisyen ve eleştirmenlere göre bu şarkı Eminem'in hayatı boyunca yazdığı en karmaşık mecazları ve kelime oyunlarını içeren şarkı.



Headlights

Söyleyecek söz mü var? Annesinden özür diliyor. Rahatlamak için dinleyeceksin bu şarkıyı. 

Türkçe çeviri için TIKLAYIN
Ayrıntılı inceleme için TIKLAYIN
Nate Ruess'ın şarkı ve Eminem hakkındaki röportajının tarafımdan yapılmış türkçe altyazılı videosu ve Youtube kanalımıza abone olmak için TIKLAYIN



Evil Twin

Evil Twin şarkısı tamamen satanik olmuş. Tamamen Slim Shady tarzı. Ezber bozan bir şarkı. Evil Twin'de geçirdiği kişiler: Kanye West, Drake, Jay Z, Lil Wayne, Sarah Palin, Lady Gaga, Justin Bieber, Fred Durst, Cristina Aguilera, Jessica Simpson, Jessica Alba, Lorena, Britney Spears, LMFAO, Jose, Casey. 

Evil Twin şarkısı çok psikopat. 

Rapper lar şarkılarda küfürleri sansürlemek için küfürlerin olduğu yerde şarkıyı  tersten oynatırlar ve küfür anlaşılmaz (reverse). Eminem bunu yapmaz. Direk küfürü duyarız. Ancak oldukça satanik sözler içeren Evil Twin şarkısında reverse kullanıyor. Daha normal bir küfürü daha fena bir küfürle sansürlemiştir :D Şarkıda 1.41'de Eminem: "K-Mart (bir AVM) endişelenmeye başlıyor! Şarkıyı geriden çalamazlar. Çünkü küfürlü yerleri tersten çalarsanız daha terbiyeli bir küfür çıkacak." der ve şarkının en ilginç yeri 1.44'te başlar. 1.44'te şarkı reverse olur. Ve normal dinlediğinizde "Rape your mother, kill your parents" duyulur ama bu kısmı tersten oynatırsanız "Shit, motherfucker" duyulur. Yani Eminem, radyolarda küfürlü yerlerde müziği reverse ederek sansürleyenlere fırsat tanımıyor. Sansür koruması gibi bir şey bu :D İşin komik tarafı, şarkı reverse edildiğinde duyulan küfür daha terbiyeli :) Sonuç olarak Eminem'in Evil Twin şarkısı pek çok bilinçaltı mesaj içeren satanik ve iğrenç küfürler içeren psikopat bir şarkıdır. 

Eminem bugüne kadar bize Slim Shady ile arasındaki farkları anlatırdı. Ancak Evil Twin'de Eminem, Shady ile aslında aynı olduğunu fark ediyor. Shady'nin içinde olan bir şey olduğunu ve çıkmadığını. 

Bunlara ve diğer şarkılardaki sözlere istinaden  şarkısının sadece senaryo olduğu ve bir sonraki albümün Slim Shady LP2 olacağı söylentileri de iyice artmış durumda. Belli bir kesim ise The Eminem Show 2 olacak diyor.  ın yazmak için yazılmadığını, Eminem'in içindekilerini yansıttığını düşünüyorum ve bir daha Shady albümü olmayacak diye düşünüyorum. Sonuç olarak Eminem 'Evil Twin' şarkısını "We're the same." diyerek bitiriyor. Yani Shady ile Eminem'in aynı olduğunu kabullenmiş. 



Baby

Boku çıkana kadar dinlenebilir ama yine de boku çıkmaz. Aşırı kaliteli bir şarkı. Nakarat harika, kafiye akışı süper. Albümdeki en iyi 10 şarkı arasında kesinlikle. Sözleri de oldukça kaliteli. Kötü hiçbir yanı yok şarkının.

Bu şarkının çevirisi ve ayrıntılı açıklaması için TIKLAYIN



Desperation

Bu şarkı da benim listemde Baby'den sonra gelir. Şarkıda bir country havası, Texas havası, ne bileyim anladınız siz öyle bir hava var. Mutlaka fark etmişsinizdir. Single lar dahil albümdeki en iyi 10 şarkıdan biri bu şarkı. Bu kadar son sıralarda olmamalıydı. Ne bileyim mesela So Much Better'ın olduğu sıra yerine bu şarkı konulabilirdi. Daha üstte olmalıydı. Cidden dinlemesi çok keyifli. Şarkının sözleri oldukça eğlenceli. Ve albümde Beautiful Pain'den sonra en az küfür/argo içeren şarkı :D Şarkının sözleri ve verdiği mesaj çok güzel. Nakaratı çok hoş. Cidden dinlemesi çok keyifli. Bu arada sıradaki çeviri BU ŞARKI! Beklemede kalın. Çeviride zaten ayrıntılı açıklamasını yapıyorum. Çeviri geldi gençler :d 


Bu şarkının çevirisi ve ayrıntılı açıklaması için TIKLAYIN


Groundhog Day

Şarkı Eminem'in Detroit'deki çocukluk zamanlarını anlatıyor. Proof ile ilgili de çok şey var. Aslında ilerlerde açılıyor. Şarkının adıyla aynı adı taşıyan 93 yapımı bir film de var. Prodüksiyon müthiş, Don't Front ile birlikte albümdeki en iyi prodüksiyonlardan. Keşke Eminem hep bu beatler üstüne rap yapsa dedirtiyor. Müthiş bir kafiye düzeni var. Sürekli aynı seslerle biten dizeler, aliterasyonun (ses benzerliğinin) anasını ağlatmış. Şarkı Eminem'in tarzının hafif dışında ilerliyor ama cidden çok sağlam. 



Beautiul Pain

Şarkı belli bir yerden sonra sonuna kadar mecaz üstüne kurulu bir anlatım içeriyor. Şarkıda aslında illuminati'ye de gönderme var genel anlam olarak. Önceden yenik düştüğünü ama bir daha aynı hataya düşmeyeceğini laf arasında sübliminal olarak veriyor Eminem. Siz saçını bi sarıya boyattı diye Shady mi oldu sanıyorsunuz? Rap God, The Monster, Bad Guy & Stan analizlerimi mutlaka okuyun. 

Beautiful Pain açıklamalı türkçe çeviris için TIKLAYIN



Wicked Ways 

Bu şarkı da albümdeki en iyi ilk 10 arasında. Sözler, kelime oyunları, sondaki şaşırtıcı Ken Kaniff skit'i, skit'ten önceki şarkının son bölümünde yaptığı efsanevi olağanüstü kelime oyunu albümdeki en iyi kelime oyunudur. Albümdeki en iyi lirikal yetenek bu şarkının sonudur. Zaten açıklamalı çevirimde şarkıyı detaylı olarak incelemiştim. Kelime oyununu görmek ve şarkının çevirisi, analizi vs. için TIKLAYIN



Don't Front ft. Buckshot (Call of Duty: Ghosts Bonus Şarkı) 

Bu şarkı albümün ne normal ne de deluxe versiyonunda var. Ama keşke olsaydı. Bu şarkı tamamen saf rap. Uzun zamandır Eminem'den duyamadığımız derecede saf rap içeriyor. Buckshot da yer alıyor şarkıda. Şarkının söyleniş tarzı, müzik, sözler her şey harika. Biliyorum ki çoğunuz dinlemedi. Bir dinleyin! 

Ve önemli bir söz: 
"Huzur içinde yat Big Proof. Sen bir canavardın! Lirikal anlamda bana ayna tuttun, kafiyelerime şekil verdin, ruhunu içimde hissediyorum, seni seviyorum Doody, sensiz çok tamamlanmamış bir haldeyim."



-----------------------------------
SONUÇ

Benim albüme notum 79. Eksikleri neler derseniz albümdeki tek rapper Kendrick Lamar. Şimdi sen albümün adını git MMLP2 koy ama albümde 50 yok Dre yok Ne bileyim insan biraz rap feat koyar dimi şarkıya. Hani nerede Public Service Announcement? Bunlar çok büyük eksikler. İlk MMLP havasını yakalayamıyoruz albümde. Zaten hiçbir zaman da yakalayamayız. O asi, küfürbaz ergen artık yok. Olgunlaşan bir adam var karşımızda. Medya onu düşürmeye çalışıyor ama yine de her anlamda farkını ortaya koyuyor ve piyasayı sikip atıyor Eminem. 



Kişisel hesaplarım

Yazı: Emin Demircan 

twitter.com/EminemTurkeyBlg (Blog Twitter adresi. Mutlaka takip edin.)